Доступність посилання

ТОП новини

Слов’янськ оточили українські підрозділи. Що далі?


Українські силовики займають позицію на блокпості біля Слов'янська, 25 квітня 2014 року
Українські силовики займають позицію на блокпості біля Слов'янська, 25 квітня 2014 року

Київ – Влада не штурмуватиме захоплений озброєними сепаратистами Слов’янськ, наступні етапи антитерористичної операції передбачають блокування маневрів та затримання зловмисників, заявляють в адміністрації президента та в РНБО. Посадовці наголошують, що деталі операції не розголошуватимуться. Між тим, екстремісти вже взяли в заручники спостерігачів ОБСЄ, а Служба безпеки України затримала одразу кількох лідерів екстремістів. Щодо ефективності нинішнього етапу антитерористичної операції, то експерти оцінюють її по-різному.

Влада вирішила повністю заблокувати захоплене проросійськими екстремістами місто Слов’янськ, що на Донеччині, у рамках другого етапу антитерористичної операції. Про це 25 квітня заявив журналістам виконувач обов’язків глави адміністрації президента України Сергій Пашинський.

«Українські спеціальні підрозділи почали другий етап операції, який полягає у тому, що ми вирішили повністю заблокувати місто Слов’янськ і не дати можливості підкріплення, щоб локалізувати цю проблему», – сказав він.

Почалась друга фаза АТО: блокується Слов'янськ – Пашинський
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00


За словами Пашинського, наразі операція має на меті лише блокування, тому що, за даними розвідки, «терористи розмістили свої опорні пункти у дитячих садочках і лікарнях». «Це факт, який підтверджено, і це говорить про те, що ніякої політики в місті Слов’янську немає, це класичний тероризм», – додав очільник адміністрації президента.

В антитерористичному центрі СБУ у п’ятницю повідомили, що підрозділи спецпризначення не штурмуватимуть Слов’янськ, щоб уникнути жертв серед мирного населення. За даними, які має служба безпеки, озброєні прихильники приєднання регіону до Росії наразі влаштували вогневі точки поблизу, а то й всередині житлових будинків, а також захопили щонайменше один дитсадочок. Дітей в ньому наразі немає. Командувач Національної гвардії України Степан Полторак 25 квітня надвечір повідомив, що його бійці повністю заблокували місто і звільнили від озброєних сепаратистів одне з прилеглих до Слов’янська сіл.

Блокпост біля Донецька, 25 квітня 2014 року
Блокпост біля Донецька, 25 квітня 2014 року


Також у п’ятницю українські спецслужби затримали декількох людей, яких звинувачують у сепаратизмі, тероризмі та державній зраді. Серед них – більшість бійців одеської терористичної групи, які називали себе «Бригадою оперативного реагування». За повідомленням СБУ, група мала зброю та спецзасоби, організувала провокації в одеському регіоні, зокрема – створюючи «картинку» для російських телеканалів. Затримані вже зізналися, що планували під виглядом націоналістів-радикалів побити ветеранів на травневі свята.

Українські військові біля Слов'янська, 25 квітня 2014 року
Українські військові біля Слов'янська, 25 квітня 2014 року



Топаза взяли, коли він «давав команду» журналістам

Серед інших затриманих – проросійський активіст, більше відомий як Топаз. Його взяли, коли він у Донецьку хотів дати інтерв’ю російському телебаченню. Цих журналістів депортували до Росії, оскільки була підозра, що вони співпрацюють з російською розвідкою.

Між тим, у передмісті Слов’янська сепаратисти захопили автобус із представниками ОБСЄ, які оцінювали виконання Женевських домовленостей на сході України. Нині тривають переговори про їхнє звільнення, такою є офіційна інформація МВС.

Українські спецпризначенці на дорозі між Донецьком і Слов'янськом, 25 квітня 2014 року
Українські спецпризначенці на дорозі між Донецьком і Слов'янськом, 25 квітня 2014 року


Директор Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук під час прес-конференції наголосив, що антитерористична операція, оголошена на Сході України, не зупинялася, однак її специфіка в тому, що влада вимагає від силовиків за будь-яку ціну уникати жертв.

«Немає мови про те, щоб вводити війська до Слов’янська і давити усіх підряд. Збройні сили займаються блокуванням територій та стримуванням, а в населених пунктах діють підрозділи МВС. Російська Федерація, яка звинувачує Київ у тому, що силовики воюють із мирними мешканцями, сама регулярно проводить доволі різкі антитерористичні операції. Під час останньої в Дагестані загинули чотири людини, – констатує Тимчук. – Українська ж влада намагається уникнути будь-яких жертв, навіть серед екстремістів, тому силовиків постійно стримують і впливають на кожен їхній крок. Ми вважаємо, що це неприпустимо. Ті, хто взяли до рук зброю, беруть заручників та катують їх – це вже не мирне населення. Однак вимога мінімізувати жертви є, й вона виконується».

Український вертоліт біля Слов'янська, 25 квітня 2014 року
Український вертоліт біля Слов'янська, 25 квітня 2014 року


Представники російського МЗС 25 квітня заявили, що Росія може вводити свої війська на південний схід України як миротворчий контингент. Одночасно з цими заявами сепаратисти спробували захопити міськраду в Миколаєві, але їх зупинила місцева самооборона та міліція. В Одесі цього ж дня невідомі кинули гранату у блокпост на в’їзді до міста й поранили сімох людей, а в Краматорську – обстріляли гвинтокрил, який вибухнув. На щастя, його екіпаж встиг евакуюватися. Ці кроки з ескалації конфлікту є спланованими російськими спецслужбами, переконаний політолог Олександр Палій. Таку думку він висловив Радіо Свобода.

«Всі ці дії без винятку – сплановані. Російські спецслужби дають команду, терористи виконують. Просто в Одесі та Миколаєві в них не вийшло, на відміну від Слов’янська. Обстріл вертольотів вчиняють через те, що саме авіація перекидає мобільні групи, які розблоковують військові об’єкти, знешкоджують сепаратистів, які їх атакують. Маємо і позитивну інформацію: США, Франція та інші країни вже ухвалили рішення про нові санкції щодо Росії, які застосують в найкоротші терміни», – прогнозує політолог.

Олександр Палій висловив упевненість, що антитерористична операція отримала негласну підтримку від західних держав. За його словами, українській СБУ, імовірно, надали інформацію та технічні засоби, які дали змогу за один день затримати багатьох координаторів сепаратизму й тероризму на сході України. Відтак, на думку фахівців, антитерористична операція матиме успіх, якщо такі затримання та знешкодження екстремістів без пострілів та галасу триватиме й надалі.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG