Доступність посилання

ТОП новини

Сумщина захищається від Росії ровом


Сумщина захищає українські кордони від Росії ровами
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Сумщина захищає українські кордони від Росії ровами

Приклад Донеччини в обороні українських кордонів наслідує Сумська область. Щоб запобігти проникненню російської військової техніки, по лінії сумських кордонів риють широкий рівчак. Військові запевняють, що це унеможливлює «візит» небажаних гостей.

Периметром Сумського кордону щогодини розростається вже 20-тикілометровий протитанковий рів. В середньому він збільшується на 2-3 км в день. Глибина рову від 2 до 4 м, ширина – близько 4, в залежності від складності ділянки.

Проте не усюди можливо захиститися ровом, адже місцевість різна, та й захищатися потрібно не лише від танків. На непрохідних ділянках: біля річок, в лісах та на болотах прикордонники ставитимуть паркани з колючим дротом, сипатимуть завали.

За словами начальника Сумського прикордонного загону Павла Лисака, у процесі інженерного облаштування кордонів задіяні усі прикордонники. Він запевняє, що завдання буде виконане на 100%, а в порядку на державному кордоні Сумської області можна не сумніватися, адже працюють над цим питанням одразу декілька правоохоронних структур.

«Думаю, в області буде близько 60 кілометрів пророблено цією технікою. Також по Глухівській ділянці працюють військові екскаватори, риють, можливо трохи менший рів. Інженерне облаштування кордону ми будемо продовжувати постійно. Перестане працювати ця техніка – працюватиме інша. В поєднанні з організацією служби прикордонних нарядів будемо забезпечувати спокій на державному кордоні в межах сумської ділянки. І це буде здійснюватись у взаємодії СБУ, МВС, іншими правоохоронними органами. Ми забезпечуємо порядок на державному кордоні», – розповів Радіо Свобода командир Сумського прикордонного загону Павло Лисак.

«Треба – хай копають»

Тетяна Рудь, мешканка села Покровка, біля якого зараз проводяться роботи по захисту кордону, на гуркіт техніки не скаржиться. Говорить, якщо треба, то треба. Вважає, що такі заходи мають допомогти у разі нападу. Хоча й не може уявити такого сценарію.

«Треба – хай копають. Поки вони міст знайдуть, наші вже їх встигнуть. Хто його знає, страшно. Не хочеться. Не дай бог, прокинешся, а дійсно – що робить? Хтозна. Ну я за себе не переживаю, я де хочеш виживу, а молодь – хтозна. Ну не хочу я там жити, ну не хочу! Я була сто разів, не можу. Раніше ми постійно їздили і зараз їздимо. Ні, не можу», – сказала Радіо Свобода Тетяна Рудь.

Вона також зауважує, що досі не може повірити в останні події, що відбулись в країні. Та зовсім не розуміє поведінку Росії. Адже до цього жителі прикордонних територій навіть не відчували кордону між собою. Жили спокійно, постійно їздили один до одного. На прикордонних територіях були – усі, як рідні.

«Ми їздили раніше, при «союзі» туди, тепер вони до нас їздять… В основному горілку беруть. У нас друзів повно у Бєлгороді, і знайомих… Багато! Вони сюди постійно приїздять», – ділиться з Радіо Свобода Тетяна Рудь.

«На Сумщині все спокійно»

Голова Сумської ОДА Володимир Шульга пояснює, що ровом залякувати чи провокувати «сусідів» не збирались, навпаки – це відповідь на дії російської сторони.
Бачимо, що неспокійно по той бік кордону. Літають бойові вертольоти. Нам доповідають прикордонники, що бачили бойову техніку, танки, БТР, військових
Володимир Шульга

«На Сумщині дійсно все спокійно. На Сумщині немає сепаратизму, немає міжнаціональної, міжконфесійної ворожнечі. Але, в той самий час, ми бачимо, що зовсім неспокійно по той бік кордону. Літають бойові вертольоти. Нам доповідають прикордонники, що бачили з того боку кордону бойову техніку, танки, БТР, військових. Тому, звичайно, ми вживаємо всі можливі методи, щоб забезпечити мир та спокій наших громадян», – зазначив голова Сумської ОДА Володимир Шульга.

Загальна протяжність кордонів сумської області з Росією налічує 560 кілометрів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG