Доступність посилання

ТОП новини

Вільяму Шекспіру 450 років


Палаюче зображення Вільяма Шекспіра в Стратфорді-на-Ейвоні, 23 квітня 2014 року
Палаюче зображення Вільяма Шекспіра в Стратфорді-на-Ейвоні, 23 квітня 2014 року
Лондон – У Великій Британії завершують тиждень святкувань 450-річчя з дня народження Вільяма Шекспіра. Попри всесвітню славу англійського драматурга і поета, ми знаємо про нього досить мало.

Навіть точний день народження Шекспіра не відомий. Точно відомо лише із церковних записів, що хрестили новонародженого Вільяма 26 квітня 1654 року.

Оскільки за тодішньою традицією дитина мала бути похрещена упродовж трьох днів після народження, то дослідники сходяться на думці, що днем народження можна вважати 23 квітня.

За іронією долі цей день є також датою смерті Вільяма Шекспіра (1616 рік) у віці 52 років. Ми не знаємо достеменно про його приватне життя чи уподобання.

Фахівці вважають навіть, що більшість творів Шекспіра втрачені, бо тексти п’єс, наприклад, за його життя друком не виходили. Тим більше вражає навіть та частина спадщини, що йому приписана.

Директор українського інституту в Лондоні Андрій Гундер називає Вільяма Шекспіра найвідомішим англійцем у світі. «Він є номер один. На другому місці – англійська королева, а на третьому – футболіст Дейвід Бекхем», – зазначає Гундер.

Туристична принада і символ культури

«Бути чи не бути» – знамените запитання Гамлета, одного з найвідоміших героїв створених Шекспіром – лунає різними мовами вже сотні років і не втрачає здатності заворожувати, а також приваблювати близько 400 тисяч туристів щороку в містечко Стратфорд на Ейвоні, де народився і виростав Шекспір.

Містечко, в якому він залишив свою дружину й дітей на десятки років і повернувся лише перед смертю. Чому? Ми точно не знаємо.

Мистецький директор лондонського шекспірівського театру «Глобус» Домінік Дромґул розповідає про вплив Шекспіра на формування його як особистості.

«Якщо ви, як я, виростали у порівняно освіченій сім’ї, де однозначно не було релігії і було мало політики, потрібно було мати щось засадниче, щоб на цьому тлі пізнавати самого себе, то Шекспір виконував саме таку роль. Шекспір був величезною частиною життя моїх дідів і прадідів, моїх батьків. Повне зібрання творів Шекспіра завжди було десь у кутку кімнати, ніби випромінюючи мудрість, знання і прозорливість», – каже митець, який працює у театрі – точно скопійованому з середньовічної будівлі, в якій працював Вільям Шекспір.

Зведений дерев’яний театр на південному березі Темзи, де колись жили переважно злидарі, й окрім театрів там також було чимало таких сумнівних закладів, як борделі.

Тепер – це одна з принад туристичного Лондона й символ історії та вишуканої культури.

Тим часом брак інформації про життя Шекспіра привів до того, що його ім’я оточене безліччю припущень і міфів, які лише додають таємничої привабливості постаті англійського барда.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG