Доступність посилання

ТОП новини

Перед річницею створення дивізії «Галичина» прикарпатців застерегли від провокаторів


Марш до 70-річчя заснування дивізії «Галичина» у Львові, 28 квітня 2013 року
Марш до 70-річчя заснування дивізії «Галичина» у Львові, 28 квітня 2013 року
Представники влади Прикарпаття, громадських організацій, засобів масової інформації звернулися до прикарпатців із закликом «проявити толерантність, виваженість, мудрість» і спільно з правоохоронцями протидіяти можливим провокаціям.

Таке звернення було підписане під час зустрічі з головою обласної держадміністрації Андрієм Троценком, де йшлося про те, як уникнути провокацій 28 квітня, у день створення дивізії фронтових військ СС «Галичина», та на травневі свята.

У документі, зокрема, зазначено: «Поминальні дні кінця квітня – початку травня можуть бути використані як підґрунтя для широкомасштабних провокацій, зокрема на Прикарпатті. Це – один з можливих сценаріїв, за посередництвом якого на наших краян спекулятивним чином спробують вкотре навішати тавро поплічників фашизму, неонацизму й використати це як надуману підставу для ще більшого загострення кризи».

Окремо висловлено прохання до ветеранських організацій «проводити усі заходи вшанування загиблих під час Другої світової війни лише під державними синьо-жовтими прапорами».

Меморандум не підписали комуністи. Як пояснив Радіо Свобода перший секретар Івано-Франківського обкому КПУ Володимир Стула, «документ тенденційний, однобокий, з яскраво вираженою антикомуністичною риторикою».

Водночас він повідомив, що вирішили не проводити відзначення річниці першотравневої акції у Заболотові 1924 року, хоча «це була акція в контексті світового руху трудящих за свої права», а на день Перемоги планують тільки покладення квітів на могили полеглих солдатів, що «в рамках законодавчого поля, бо передбачене загальнодержавним відзначенням такої дати».

Керівник «Правого сектору» на Івано-Франківщині Василь Абрамів повідомив, що у день створення дивізії «Галичина» не проводитимуть ніяких маршів, а висвітлять цю дату пропагандистською листівкою.

На Івано-Франківщині не встановлені блокпости, але на цьому тижні відбулася установча конференція нової громадської організації «Народне ополчення Прикарпаття», яка створена у складі Ради оборони області.
XS
SM
MD
LG