Доступність посилання

ТОП новини

У Ватикані канонізують понтифіків Івана Павла ІІ й Івана ХХІІІ


Понтифіки Іван Павло ІІ й Іван ХХІІІ
Понтифіки Іван Павло ІІ й Іван ХХІІІ
У Ватикані сьогодні відбудеться церемонія канонізації понтифіків Івана Павла ІІ й Івана ХХІІІ. Очікується, що на церемонії головуватимуть папа Римський Франциск і його попередник Бенедикт XVI.

Світові медіа називають сьогоднішні урочистості «неділею чотирьох пап». За дві тисячі років існування церкви вперше два папи зачисляють до лику святих двох своїх попередників.

Понад мільйон паломників і туристів прибули до Рима для участі у церемонії. Присутні 34 глави країн та урядів. Українську офіційну делегацію очолює в. о. міністра закордонних справ Андрій Дещиця. Подію висвітлюють дві тисячі журналістів.

Не лише площа Святого Петра, а й довколишні вулиці та квартали від світанку неділі заповнені людьми. Масштабну за розмахом святкову месу допомагають проводити 150 кардиналів, тисяча єпископів і 6 тисяч священиків.

Іван Павло II (мирське імʼя Кароль Войтила, виходець із Польщі) очолював Католицьку церкву з 1978 до 2005 року.

Іван ХХІІІ (Анджело Джузеппе Ронкаллі з Італії), знаний також як «добрий папа», очолював Католицьку церкву з 1958 до 1963 року.

Зачислення папи до лику святих не відбувалося у католицькій церкві останні 60 років. Останнім святим папою донині вважався Пій Х, канонізований 1954 року.
XS
SM
MD
LG