Доступність посилання

ТОП новини

Новий прем'єр Сербії обіцяє поліпшення за два роки


Присяга нового уряду Сербії
Присяга нового уряду Сербії
Белград – Парламент Сербії обрав новий уряд. Його очолює Александар Вучич, лідер Сербської прогресивної партії, яка на виборах у березні цього року отримала більше половини депутатських мандатів. До коаліції увійшли також соціалісти та партія угорської меншини.

При владі в Сербії знову перебувають ті сили, які керували країною в дев`яності роки. Однак, прогресисти шість років тому залишили Радикальну партію та її лідера, обвинуваченого в скоєнні воєнних злочинів, Воїслава Шешеля й заснували нову партію. Соціалісти так само відкинули ідеологію й практику свого колишнього лідера Слободана Мілошевича, котрий 2006 року помер у в`язниці Міжнародного трибуналу з воєнних злочинів. Отож, ті самі люди виступають за нову, цим разом не шовіністичну великосербську, але європейську політику.

Звертаючись до депутатів, новообраний прем`єр Сербії Александар Вучич заявив:

«Не будемо витрачати більше, аніж маємо. Будемо боротися проти крадїїв й переможемо їх як на державному рівні, так на рівні місцевих органів влади й у щоденному житті. Не будемо обманювати народ, будемо щодня серйозно працювати для того, щоби досягти кращого життя», – сказав Вучич.

Нова влада розраховує на підтримку громадянами «болючих реформ»

За новий уряд проголосували 198 з 250 депутатів. Таку більшість мав лише горезвісний Мілошевич на початку дев`яностих років. Політичні оглядачі зазначають, що новий уряд має достатню більшість для ухвалення нової Конституції.

Лідер партії угорської меншини Іштван Пастор заявив, що угорці в Сербії беззастарежно виступають за євроінтеграцію країни та за захист прав національних меншин.

«Коли йдеться про зміст нашої угоди з владою, цей документ може підписати кожна людина чистої совісті. Я сьогодні саме так підписав цю угоду», – сказав Пастор.

Прогресистам не були необхідні партнери для формування більшості. Вучич пояснив, що вони запропонували коаліцію соціалістам та угорцям тому, що новій владі буде необхідна широка підтримка громадян для реалізації «болючих реформ» на європейському шляху.

В новому уряді – шіснадцять міністрів. Прем`єр Вучич заявив, що першим заходом його влади буде скорочення зарплат бюджетників на десять відсотків, а його першим міжнародним візитом буде візит до Сараєва, столиці Боснії і Герцеговини. Він пообіцяв, що перші результати нової політики громадяни відчують в другій половині 2016 року.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG