Доступність посилання

ТОП новини

Україну очікує нова хвиля еміграції


©Shutterstock
©Shutterstock
Львів – Нинішня політична, економічна, соціальна ситуація в Україні сприятиме новій хвилі еміграції, зокрема із західних областей, прогнозують фахівці. Для прикладу, ринок праці у Львові дуже обмежений, переважно потрібні фахівці для ІТ і туристичної галузей, тобто сфери обслуговування.

Нинішній рік для львівського туризму буде критичним. Адже левову частку туристів в останні роки становили поляки і росіяни. Польські сусіди, через нестабільну ситуацію в Україні, утримуються від поїздок у місто Лева, а росіяни взагалі не приїжджають через страх і російську пропаганду проти України.

Нині компанії, зокрема готельно-ресторанного бізнесу, не розширюють своєї діяльності, говорить Олег Засадний, керівник громадської організації «Львівський туристичний альянс».
Торік зростання у туризмі було на 30%, цього року прогнози песимістичні
Олег Засадний
«Компанії проводять ревізію персоналу, хто ефективніший, вчать своїх працівників. Люди готові вчити свій персонал, раніше цього боялись, бо мовляв, перейдуть в іншу фірму. Але сьогодні вони змушені це робити, бо мусять піднімати рівень обслуговування. Адже торік зростання у туризмі було на 30%, цього року прогнози песимістичні», – каже Олег Засадний.

Ринок праці зменшується

Ситуація на ринку праці у Львові та області не стабільна, вакансій небагато. Середній рівень зарплати у місті 2000-2500 гривень, натомість вимоги роботодавців до працівників високі. Але навіть у такий кризовий час є потреба у досвідчених робітниках, менеджерах середньої ланки, бухгалтерах. А ось юристам і лікарям знайти роботу дуже важко, наголосив керівник ради конкурентоспроможності Тарас Юринц.
Компанії готові платити робітникам досвідченим, утримати їх на роботі, але конкурує за них і Польща
Тарас Юринц
«Існує попит на робітничі професії, це компанії в області та у Львові, фрезерувальники, токарі. Тобто є досвідчені робітники, але передпенсійного віку, і молоді, які не мають досвіду, це проблема у такій прогалині. Компанії готові платити робітникам досвідченим, утримати їх на роботі, але конкурує за них і Польща. Зростає потреба у кваліфікованих технологічних спеціальностях, особливо на тих, хто знає іноземну мову»,– розповів експерт.

Виїжджатимуть висококваліфіковані люди

Найскладніше з працевлаштуванням на Львівщині, як загалом в Україні, молодим спеціалістам. Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою університету «Львівська політехніка» проводить соціологічне дослідження настроїв серед студентів і вже зрозуміло, що молодь налаштована виїжджати, щоб за кордоном реалізувати свої кар’єрні і особисті плани.
Людина, яка хоче серйозно займатися своїм кар’єрним ростом, тут, в Україні, не бачить свого місця
Ірина Ключковська
«Першою причиною є недостатність грошей, неналежне фінансування, низький рівень зарплати. Людина, яка хоче серйозно займатися своїм кар’єрним ростом, тут, в Україні, не бачить свого місця. Цей потенціал, який був у середині 90-х, вичерпаний», – наголосила директор інституту Ірина Ключковська.

Ірина Ключковська прогнозує нову хвилю еміграції українців, а саме високваліфікованих кадрів. Тобто, спостерігатиметься масовий відтік мізків з України, обдарованих молодих людей, від чого Україна лише втратить.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG