Доступність посилання

ТОП новини

Я не диригую Вагнера і не працюю у Росії – новий диригент «Київських солістів»


Національний камерний ансамбль «Київські солісти» (фото з офіційного сайту)
Національний камерний ансамбль «Київські солісти» (фото з офіційного сайту)
Київ – Американський віолончеліст та диригент Дмитро Яблонський відмовився співпрацювати з Росією на користь України – тепер саме він диригує Національним камерним ансамблем «Київські солісти». Музикант народився у Москві, а пізніше емігрував до Нью-Йорка, співпрацював із оркестрами різних країн світу та був номінований на премію «Греммі». В Україні Яблонський планує долучати дітей до класики та створити музичний фестиваль.

Із «Київськими солістами» Дмитро Яблонський познайомився півроку тому. А на початку весни, після публікації листа російських діячів культури на підтримку Володимира Путіна, відмовився від посади диригента оркестру «Нова Росія» і приїхав в Україну.
Я не диригую Вагнера, тому що у мене ізраїльський паспорт. Це суперечить усьому, у що я вірю
Дмитро Яблонський
«Я народився в Росії, половину життя прожив там, і ображатися на неї – безглуздя. Разом з тим, хоча усі музиканти кажуть, що вони політично незаангажовані, існує Міністерство культури, яке пов’язує нас із політикою. Нещодавно мені запропонували робити постановку «Лоенгріна» Вагнера. Я відмовився. Я не диригую Вагнера, тому що у мене ізраїльський паспорт. Це суперечить усьому, у що я вірю», – каже диригент.

Утім, Яблонський сподівається, що згодом зможе їздити на гастролі в Росію – разом з «Київськими солістами». Гастрольних планів у диригента поки що немає, однак є намір збільшити число концертів ансамблю. І місце – наприклад, грати у дитбудинках або школах, розповідає він. Потрібно виховувати наймолодшу аудиторію, зауважує музикант, адже діти – це майбутня публіка.

У Києві буде фестиваль класичної музики

Після революції багато іноземців хочуть допомогти Україні, і Дмитро Яблонський – один із них, каже художній керівник «Київських солістів» Наталія Дущенко.
Сподіваємося, що події, що відбуваються зараз в Україні, допоможуть привернути увагу до неї в культурному і гуманітарному плані
Наталія Дущенко
«Ми дуже сподіваємося, що події, що відбуваються зараз в Україні, допоможуть привернути увагу до неї в культурному і гуманітарному плані. Багато хто хоче приїхати допомогти, і дуже добре, якщо це допомога в сфері культури. Зокрема, у Дмитра є програма допомоги талановитим дітям. Адже зараз в музичних школах бракує навіть найнеобхіднішого – інструментів», – пояснює вона.

Так само вважає музичний куратор Ірина Плехова.
Нам не до розвитку класичного або будь-якого мистецтва взагалі. Але ми побачили за цей період, що музика, живопис, кіно об’єднують довкола основоположних людських історій
Ірина Плехова
«Зараз здається, що нам не до розвитку класичного або будь-якого мистецтва взагалі. Але ми побачили за цей період, що музика, живопис, кіно об’єднують довкола основоположних людських історій», – каже вона.

Дмитро Яблонський відомий як організатор кількох міжнародних музичних фестивалів. Так віолончеліст вже понад 5 років курує такий захід в Азербайджані, який до речі, спершу підтримали бізнесмени, а потім – Міністерство культури. У планах диригента, серед іншого – організувати фестиваль класичної музики в Києві.
Відео з YouTube
  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG