Доступність посилання

ТОП новини

США готові застосувати проти Росії нові санкції


Президента США помпезно приймали у Малайзії, але головною темою його турне азійськими країнами стали не відносини США і з цим регіоном, а події в Україні. Під час всіх прес-конференцій одне з перших питань, яке ставлять Обамі журналісти, стосується України та зростання напруження між Заходом і Росією.

У неділю в Куала-Лумпурі американський президент знову публічно застеріг Росію, що в понеділок її може чекати нова хвиля економічних санкцій, якщо Москва не почне деескалацію ситуації:

«У нас є вагомі докази того, що Росія сприяє тим подіям, які мають місце сьогодні на сході та півдні України. Тому ми, спільно з європейцями, чітко заявили, поки Росія продовжуватиме йти шляхом провокацій і не буде намагатися розв’язати конфлікт мирно, доти Росія відчуватиме наслідки для своєї економіки, які з часом ставатимуть все відчутнішими».

Американський президент наполягає, що, караючи Росію за агресію, США діють не односторонньо, а спільно зі своїми європейськими партнерами, і лише такі спільні дії матимуть необхідні наслідки.

«Думка про те, що США самі без європейців мусять запроваджувати санкції по відношенню до секторів російської економіки – фактично є невірною. Ми будемо у більш сильній позиції відвадити Путіна, якщо він побачить, що світ об‘єднаний проти нього, що США та ЄС діють разом, і це не є лише конфлікт між Росією та США», – сказав Барак Обама.

Велика сімка у суботу оприлюднила заяву, у якій засудила Росію за невиконання Женевських домовленостей, ще раз повторила що не визнає анексію Криму та Севастополя і повідомила Москву про те, що прискорює процес підготовки спільних комплексних – політичних та економічних – санкцій проти Росії. Деталі цих санкцій, як і конкретні дати, коли вони вступлять в силу, не розголошуються, втім вже сьогодні відчула на власній кишені незадоволення заходу. За останні місяці інвестори вивели з російської економіки понад 70 мільярдів доларів, а рейтингове агентство «Стандарт енд Пурс» понизило кредитний рейтинг Росії до останнього, найнижчого рівня перед сміттєвим і дає негативний прогноз на майбутні 2 роки.

«Сьогодні ми знизили рейтинг Російської Федерації до BBB – з негативним прогнозом. Ми спостерігаємо значний вихід капіталу, сповільнення економічного росту, який може бути меншим за 1 процент цього року. Також до 2015 року російський зовнішній торгівельний баланс з позитивного може стати негативним. Ми вважаємо, якщо санкції проти Росії посиляться, у наступні 24 місяці структура російської економіки ще більше погіршиться і ми можемо знову знизити кредитний рейтинг Росії», – говорить експерт агентства Карен Вартапетов.

У «Стандарт едп Пурс» кажуть, що сьогодні загроза економічного дефолту Росії незначна, втім запровадження додаткових санкцій може зробити загрозу дефолту Російської економіки реальною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG