Доступність посилання

ТОП новини

Замах на мера Харкова Кернеса – помста сепаратистів?


Українська міліція досліджує місце, де був поранений мер Харкова Геннадій Кернес, Харків, 28 квітня 2014 року
Українська міліція досліджує місце, де був поранений мер Харкова Геннадій Кернес, Харків, 28 квітня 2014 року
У Харкові скоєний замах на міського голову Геннадія Кернеса. У нього стріляли під час спортивної пробіжки – снайпер мав намір поцілити в серце, стріляючи у спину. За даними медиків, після операції Кернес і досі не прийшов до тями.

Міський голова Харкова Геннадій Кернес у стабільно тяжкому стані. Зараз мер перебуває в операційній Харківської лікарні швидкої та невідкладної допомоги імені Мещанінова. Медики відмовляються прогнозувати подальший стан пацієнта.

За словами професора Валерія Бойка, який очолював групу лікарів, що вели операцію, загроза життю залишатиметься впродовж кількох днів. Геннадій Кернес найближчі дні, найімовірніше, проведе у медикаментозному сні. До тями його приведуть, коли медики будуть упевні, що больовий шок не загрожуватиме життю.

«Дуже тяжке пошкодження. Це тяжке торакоабдомінальне поранення з пошкодженням низки органів, з тяжкою кровотечею, шоком, але кровотеча зупинена, з шоком ведуть боротьбу лікарі», – розповів професор Бойко.

Оперувала Геннадія Кернеса Харківська бригада хірургів, і поки що про приїзд столичних або закордонних фахівців не йдеться. Але товариш Кернеса Михайло Добкін не виключає, що доведеться звернутися до військового хірурга.

Замах на харківського очільника стався приблизно об 11:50, коли Кернес мав спортивну пробіжку – біг, велоспорт та загартовування в джерельній воді – це спортивні захоплення міського голови. Геннадій Кернес біг по Бєлгородському шосе, і йому куля потрапила у спину, розповів журналістам перший заступник начальника головного управління МВС в Харківській області Микола Фоменко.

«Ми вже помітили місце, звідки стріляли. Не з машини, а з лісопосадки велася стрілянина в нього», – зазначив Фоменко.

У правоохоронних органах офіційно не повідомляють, з якої зброї вилетіла куля, але медики і Михайло Добкін, який зараз є кандидатом у президенти, а до цього очолював Харківську облдержадміністрацію, заявляють, що в мера стріляли з вогнепальної зброї.

Михайло Добкін сказав, що, за його даними, міліція на Бєлгородській трасі знайшла гільзу калібру 7,62. Добкін припускає, що, найімовірніше, в Кернеса стріляли зі снайперської гвинтівки з оптичним прицілом СВД. Він наголошує, що за характером поранення можна стверджувати, що стріляли на знищення – стрілець цілився в саме серце.

Слідчо-оперативна група на місці пригоди зброї не знайшла, повідомив Микола Фоменко. Але низка ЗМІ з посиланням на джерела в правоохоронних органах повідомляє, що на шосе знайшли саморобний вибуховий пристрій. За фактом замаху на Геннадія Кернеса відкрили кримінальне провадження (закінчений замах на умисне вбивство).
Геннадій Кернес приймаэ участь у марафоні в Харкові, 14 квітня 2014 року
Геннадій Кернес приймаэ участь у марафоні в Харкові, 14 квітня 2014 року


Версії причин замаху

Наразі правоохоронці та експерти розглядають кілька версій причин замаху – від політичної діяльності до кримінально-бізнесових розборок.

Заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Яровий, коментуючи хід слідства, заявив, що за однією із версій замаху на мера Харкова, яку розглядає МВС, є помста з боку сепаратистів.

Йдеться про нічні події 27 квітня, коли міліціонери Харкова затримали 13 радикально налаштованих громадян із коктейлями «Молотова».

Версію помсти сепаратистів підтримує й народний депутат Інна Богословська, яка родом з Харкова. Вона заявила Радіо Свобода, що замах на міського голову Харкова Геннадія Кернеса – це показова спроба вбивства за політичну позицію.

«Упродовж останніх тижнів у харківських елітах говорили про те, що нібито Кернес ухвалив рішення обрати проукраїнську позицію. У мене є версія, і я її вважаю головною, що це практично показове покарання тому, хто відмовився від підтримки російських інтересів і проросійських сил», – зазначила Інна Богословська.

За словами політика, Геннадій Кернес мав вплив на кримінальні кола Харкова і місцевих лідерів проросійських угруповань. Також у попередні місяці Євромайдану під покровительством міського голови були такі бойові угруповання, як «Оплот», тому йому не могли вибачити зміни поглядів, зауважила Богословська.

Замах на міського голову парламентар розцінює як підготовчу фазу проросійських сил напередодні травневих свят, коли спецслужби України очікують головних провокацій з боку Росії. Інна Богословська вважає, що зараз терміново потрібно змінити голову Харківської обласної адміністрації Ігоря Балуту, бо той має слабкі позиції на Харківщині.

«Зараз влада абсолютно беззуба. Я завтра буду ставити питання у Верховній Раді про те, щоб виконувач обов’язків президента України терміново змінив голову ОДА. Я б призначала на Харків Авакова, бо він абсолютно не справляється з обов’язками посади міністра внутрішніх справ, а в Харкові він був колись головою обладміністрації, там для нього багато що зрозуміло і, може, він свою всю невитрачену енергію на посаді міністра МВС зможе використати і стане головою області, який хоч щось зможе зробити в Харкові», – заявила Інна Богословська.

Народний депутат України не виключає, що замах на Кернеса міг статися і через його зв’язки з кримінальними колами й бізнесовими розбірками.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG