Доступність посилання

ТОП новини

Газові переговори між Росією, Україною і ЄС заплановані на 2 травня


Тристоронні переговори між Росією, Україною і Євросоюзом щодо заборгованості Києва за російський газ заплановані на 2 травня у Варшаві. Про це повідомляє Міністерство енергетики Російської Федерації.

«Міністр енергетики Росії Олександр Новак і єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер у телефонній розмові досягли попередньої домовленості про проведення тристоронніх переговорів для вирішення кризової ситуації щодо оплати Україною заборгованості за російський газ», – йдеться у повідомленні.

Свою участь у переговорах найближчим часом має підтвердити й українська сторона.

Сьогодні український прем’єр Арсеній Яценюк повідомив, що Україна готова виплатити 2,2 мільярда газового боргу Росії, якщо «Газпром» погодиться продавати Україні газ по 268,5 долара за тисячу кубометрів. За його словами, таку пропозицію «Газпрому» вже надіслали.

Москва і «Газпром» наполягають, що від початку квітня 2014 року ціна газу для України у зв’язку з денонсацією російською стороною так званих «харківських угод» 2010 року збільшилася до приблизно 485 доларів за тисячу кубів.

Наразі Росія встановила для України одну з найвищих цін на газ. Дорожче газ купує лише Франція, яка платить 550 доларів за тисячу кубометрів.
XS
SM
MD
LG