Доступність посилання

ТОП новини

ДЕЗА ДНЯ, 28 квітня. Армія готується знищувати міста на Донбасі танками


«Мирні мешканці», які захопили будівлю виконовчого комітету Константинівської міськради, 28 квітня 2014 року
«Мирні мешканці», які захопили будівлю виконовчого комітету Константинівської міськради, 28 квітня 2014 року
Київ – Українська влада вчиняє каральну операцію проти мешканців Донбасу, з використанням численних танків та зеніток, а тим часом мирні мешканці захоплюють органи влади у містах Донбасу, щоб уникнути провокацій із Києва. Таку дезінформацію поширюють офіційний Кремль та російські медіа. Зі свого боку, українська влада й журналісти констатують, що міськвиконком в Костянтинівці на Донбасі захопили озброєні бойовики, які дозволяють собі обстрілювати автівки місцевих політиків. Що ж до антитерористичної операції, то вона має на меті саме захист населення, наголошує українська влада, військові ж експерти критикують операцію за її надмірну обережність та мінімальне застосування сили.

Органи влади в місті Костянтинівка на Донеччині зайняли мирні протестувальники з числа місцевих мешканців, такі повідомлення з’явилися на російських телеканалах. Російські кореспонденти наголошують, що в Костянтинівці не було ані стрілянини, ані якихось конфліктів під час взяття під контроль будівель, водночас – вони намагаються не згадувати про те, що органи влади в Костянтинівці захопили люди у військовій формі (без знаків розрізнення), озброєні російськими автоматами та гранатометами.

«Люди просто зайшли до міськвиконкому. Все було мирно, без єдиного пострілу, теж саме відбулося з міськрадою. Люди не заважають працювати місцевій владі, вони хочуть уникнути провокацій та підготувати референдум, який планують на 11 травня», – повідомляє, зокрема, російське інтернет-телебачення «Лайфньюз».
Озброєний проросійський активіст біля захопленої Константинівської міськарадм, 28 квітня 2014 року
Озброєний проросійський активіст біля захопленої Константинівської міськарадм, 28 квітня 2014 року

Водночас очевидці надають зовсім іншу інформацію. Так, працівники Костянтинівського міськвиконкому заявляють, що їх не пускають на роботу, і що вони намагаються налагодити життєдіяльність міста дистанційно, перебуваючи за межами адмінбудівель. Крім того, керівник міського осередку «Фронту змін» Олексій Волков заявив, що його машину обстріляли, коли він сьогодні вранці проїжджав повз блок-пост екстремістів біля захопленого Костянтинівського міськвиконкому. Озброєні люди у військовій формі прострелили колеса та кузов джипа, на якому їхав місцевий політик. Сам він, за його словами, не постраждав, повідомляє «Українська правда». Окрім того, російські телеканали говорять про мітинг на підтримку референдуму про відокремлення регіону, в якому вранці взяли участь понад 100 мирних мешканців. Між тим, жодних фото такої кількості мітингувальників немає.
Сепаратисти захопили адмінбудівлі у Костянтинівці
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

МЗС Росії наганяє страху

Ще одну дезінформацію про ситуацію на Донбасі поширив МЗС Російської Федерації.

На офіційному сайті російського відомства ідеться про те, що українська влада нині проводить на Донбасі активну фазу каральної операції проти місцевих мешканців, в якій задіяно близько третини бійців сухопутних військ України, і яка може призвести до повного знищення цілих міст. Російська влада вимагає від Києва припинити операцію.

«…Це стосується негайного припинення каральної операції київського режиму проти жителів південного сходу України, яка нині в активній фазі та призвела до людських жертв… В цьому районі діє угрупування українських військ, чисельністю понад 11 тисяч осіб, близько 160 бойових танків, понад 230 бойових броньованих машин, не менше ніж 150 артилерійських систем, велика кількість авіації. Чисельність і склад цього угруповання у багато разів перевершують чисельність загонів самооборони місцевих жителів, а наявність танків, артилерії (включаючи реактивні системи залпового вогню) і бойової авіації дозволяє говорити про можливість невибіркового і непропорційного застосування нею сили, включаючи знищення цілих міст», – зазначено на сайті МЗС Росії.

Водночас, в Україні про жодну каральну операцію не йдеться. Виконувач обов’язків керівника адміністрації президента України Сергій Пашинський заявив, що нинішня фаза антитерористичної операції передбачає блокування міст і будівель, де перебувають озброєні сепаратисти, охорона стратегічних об’єктів та захист місцевих мешканців. Останнє, за повідомленням РНБО, є пріоритетом операції. Що ж до кількості людей і техніки, яку нібито задіяла Україна та Сході, то 11 тисяч вояків – це приблизно дорівнює Південному оперативному командуванню, тобто кількості всіх військовослужбовців сухопутних військ, які базуються у восьми областях України. Точну кількість вояків, задіяних в АТО, українська влада, з відомих причин, не розголошує. Однак офіційний Київ не надавав жодної інформації про те, що на Донбас вирушили більше ніж сто танків, ішлося тільки про різні види бронемашин, які використовують, зокрема, для блокування пересування сепаратистів.

Зі свого боку, керівник групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук розкритикував АТО саме за її мирний характер. За його словами, силовиків та військових зупиняють щоразу, коли вони мають намір застосувати силу, і вимагають уникати жертв навіть серед озброєних бойовиків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG