Доступність посилання

ТОП новини

США і ЄС посилили санкції проти режиму Путіна


Президент Росії Володимир Путін (праворуч) і перший заступник керівника адміністрації президента Росії В’ячеслав Володін, який потрапив під санкції США
Президент Росії Володимир Путін (праворуч) і перший заступник керівника адміністрації президента Росії В’ячеслав Володін, який потрапив під санкції США
Брюссель – Захід зробив черговий крок у поглибленні тиску на Москву, яка розпалює конфлікт на сході України. США у понеділок запровадили санкції щодо 7 росіян та 17 російських компаній. Євросоюз зі свого боку обмежився лише додаванням 15 нових імен до свого «чорного списку», де зосереджені імена представників Кремля, уряду, парламенту, збройних сил та бізнесменів. Втім, Брюссель застеріг, що через розпалювання напруги в Україні експерти Єврокомісії та дипломатичної служби працюють і над підготовкою третьої фази санкцій, тобто, економічних покарань Російської Федерації.

Влада США оприлюднила нові санкції щодо Росії. Вони стосуються семи чиновників, підприємців та військових, зокрема, голови «Роснєфті» Ігора Сечина, гендиректора «Ростех» Сергія Чемезова, представника Держдуми Олексія Пушкова та заступника голови путінської адміністрації В’ячеслава Володіна.

Під американські санкції потрапили й 17 російських підприємств.

Кремль уже заявив, що дії Вашингтона на адресу Росії не залишаться без відповіді. В інтерв’ю російському телебаченню, коментуючи запроваджені обмеження, голова Ради Федерації Валентина Матвієнко заявила, що це лише ускладнить відносини зі США.

«Будь-які санкції – це прояв слабкості, а найсильніша зброя – вміти домовлятися. Всі громадяни нашої країни обурені тим, що на Росію покладають вину за хвилювання, що відбуваються на південному сході України», – сказала Валентина Матвієнко.

Тим часом, на відміну від США, які проявили доволі жорсткий тон, Європейський союз на рівні голів дипломатичних місій країн ЄС за, так би мовити, «підливання олії у вогонь» з боку Росії, тільки розширив свій «чорний список». Тобто, до вже існуючих 33-х персон нон-ґрата, співдружність додала ще 15 осіб, яким заборонений в’їзд до ЄС, і активи яких мають заморозити у банках співдружності, якщо вони там ще є. Щоправда, імена санкціонованих росіян будуть відомі тільки у вівторок, після публікації в Офіційному журналі ЄС.

Євросоюзові треба здивувати Росію – посол Єлісеєв

«Щодо додаткових 15 осіб, які відповідальні за дії, що компрометують або загрожують територіальній цілісності, суверенітету й незалежності України, будуть задіяні заборони на в’їзд, а їхні активи та майно на території ЄС будуть заморожені», – йдеться в підсумковій заяві зустрічі європейських дипломатів.

Поміркована позиція Європейського союзу пояснюється тим, що низка країн-членів все ще має сумніви щодо переходу до широких покарань економіки Російської Федерації, вважає голова Місії України при ЄС Костянтин Єлісеєв.
Європейський союз повинен бути більш творчим та хитрішим
Костянтин Єлісеєв

«Європейський союз повинен бути більш творчим та хитрішим. Росію треба здивувати, а те, що нині робить ЄС, всі його обмежувальні заходи певною мірою вже були очікувані Російською Федерацією і нагадують укус комара», – зауважив Єлісеєв.

На думку дипломата, одним із можливих покарань Росії могла б стати велика й щедра підтримка України на всіх можливих рівнях.

Зі свого боку, речниця голови європейського дипломатичного корпусу Майя Коціанчич запевняє, що економічні санкції щодо Російської Федерації у Європейському союзі також готуються.
Робота над санкціями третьої фази триває, адже Європейська рада оголосила про ці приготування на рівні експертів Єврокомісії та європейської зовнішньополітичної служби
Майя Коціанчич

«Робота над санкціями третьої фази (тобто, економічними обмеженнями) також триває, адже Європейська рада оголосила про ці приготування на рівні експертів Єврокомісії та європейської зовнішньополітичної служби. Вони координують свої дії з країнами-членами. Нині ж мова йде про персональні санкції, тобто, про другу стадію. Але водночас йде приготування третьої», – каже речниця Верховного представника ЄС із зовнішньої та безпекової політики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG