Доступність посилання

ТОП новини

Чого слід чекати від саміту ЄврАзЕС?


Москва – У Мінську у вівторок відбудеться засідання Вищої Євразійської економічної ради на рівні глав держав. На порядку денному два питання: ухвалення договору про Євразійський союз трьох держав і прийняття нових членів до Митного союзу. Хоча, на думку російських експертів, тема України на цій зустрічі теж неодмінно постане.

Євразійський економічний союз повинен запрацювати з 1 січня 2015 року. Створити «загальний ринок» трьох країн ще в березні 1994 року запропонував президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв. Через 20 років Росія, Білорусія і Казахстан все ще шліфують проект договору про єдиний економічний простір, висловлюючи зустрічні претензії. Втім, на думку експертів, зміна геополітичної ситуації й зокрема події в Україні внесли свої корективи в нинішню зустріч Володимира Путіна, Олександра Лукашанка і Нурсултана Назарбаєва. На думку політолога, директора Міжнародного інституту політичної експертизи Євгена Мінченка, для трьох лідерів засідання ЄврАзЕС буде непростим.

«Зрозуміло, що є свої резони внутрішньополітичні у Лукашенка і у Назарбаєва для того, щоб злегка пригальмувати з темпами інтеграції чи хоча б включитися в процес торгу, тому що геополітична реальність змінилася. З іншого боку в Росії є стійка думка, що і так, взагалі, досить великі ресурси вкладені на підтримку наших партнерів, щоб цей проект відбувся. Тому я думаю, що буде непроста розмова», – вважає Мінченко.

Геополітичні інтереси

Євген Мінченко вважає, що неправильно було б інтерпретувати риторику останнього часу Олександра Лукашенка, як однозначно насторожену стосовно Росії, політолог вважає, що у білоруського лідера свої плани, пов'язані з посткризовою ситуацією в Україні.

Українська тема – майже головна

Його колега Дмитро Орєшкін погоджується, що українська тема буде однією з головних, якщо не головною у Мінську.

«Зрозуміло, що це найважливіша проблема. Зрозуміло, що Путіну треба заручитися об'єднанням Білорусі, Казахстану та Росії. Не впевнений, що йому вдасться це зробити, тому що і Лукашенко, і Назарбаєв чудово розуміють, що їхні країни теж можуть раптом стати об'єктом такого ось тиску, тому що там ж теж багато росіян або російськомовних громадян. І їх дуже турбує такий легкий відступ від раніше ухвалених домовленостей. Для того, щоб Путіну посилити свою політику щодо України, йому потрібно знайти підтримку – хоча б фігурально – від членів Митного союзу», – сказав Орєшкін.

Росія готова підписати договір навіть сьогодні, кажуть експерти. Але проти цього поки що виступають президенти Назарбаєв і Лукашенко. За словами обізнаних джерел, Москва не розраховує, що суперечності за договором про Еавразійский Економічний союз будуть зняті на саміті 29 квітня. Остаточне підписання договору заплановано на кінець травня цього року в Астані.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG