Доступність посилання

ТОП новини

Україні обіцяють повернути гроші, вкрадені режимом Януковича


©Shutterstock
©Shutterstock
Лодон – Британський уряд буде господарем дводенних зустрічей у Лондоні (29-30 квітня), на яких з’ясовуватимуть способи повернення в Україну коштів, привласнених посадовцями Януковича і переведених за кордон. Євросоюз та Сполучені Штати раніше оголосили про замороження активів низки представників колишнього правлячого режиму в Києві. Водночас деякі експерти підозрюють Лондон у недостатній рішучості, коли йдеться про боротьбу з корупцією.

Новий український уряд стверджує, що наближені до Януковича кола пограбували Україну на мільярди доларів. Частину тих коштів можна бачити у вигляді розкішно оздоблених палаців на зразок Межигір’я.

Але є підстави вважати, що корумповані посадовці використовували для своїх операцій західні банки і компанії. Деякі з тих компаній, наприклад, Blythe (Europe) Ltd зареєстровані у Британії, інші в Австрії тощо.

Приховані рахунки і компанії

Журналістські розслідування вказують на величезну мережу компаній і рахунків, справжні власники яких приховані за підставними особами директорів, або користуються правом на секретність рахунків у офшорних зонах.

Знайти всі незаконно здобуті і вивезені з України кошти буде непросто, тому сприяння британського, американського та інших урядів надзвичайно бажане.

«Використовуючи наш досвід у галузі повернення активів, ми також надамо практичну допомогу українському уряду, який намагається знайти і повернути кошти, розкрадені за режиму Януковича, та сприятимемо політичним і економічним реформам», – сказала міністр внутрішніх справ Великобританії Тереза Мей.

Але критики західних урядів вказують на можливий конфлікт інтересів для країн, які стали улюбленим місцем приховування мільярдних коштів олігархами й посадовцями зі Східної Європи.

Про це зокрема говорить лондонський публіцист і дослідник сучасної історії Бен Джуда.

«Одне із завдань цієї конференції – очистити британську репутацію, яка зазнала удару у Сполучених Штатах та в Брюсселі. Лондон підозрюють у недостатній рішучості, коли мова йде про боротьбу з корупцією. Конференція створює можливість для обговорення процесів і розслідувань.

Наразі конкретних пропозицій нема. Вони будуть оголошені на конференції», – сподівається автор книги автор книги «Крихка імперія. Як Росія закохалася і розкохала Володимира Путіна».

Санкції запровадили, а росіяни ще активніше переводять гроші на Захід

Зустрічі у Лондоні відбуваються за сприяння також американського уряду.

Очікують, що український міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та його колеги зможуть плідно обговорити питання з генеральним прокурором США Еріком Голдером та іншими посадовцями і фахівцями.

«Ми знаємо що ціна корупції може бути величезною і довготривалою. Ось чому у перші ж дні після падіння режиму Януковича департамент юстиції США вислав до Києва групу фахівців, щоб визначати потреби України у розслідуванні і виявленні коштів, які належать українському народу, щоб допомогти з вивченням документів і посприяти усім крокам у подальших розслідуваннях», – сказав Ерік Голдер у повідомленні поширеному організаторами лондонського форуму.

Тим часом за даними британської газети Financial Times, після оголошення санкцій проти Росії кількість росіян та громадян інших східноєвропейських країн, які переводять свої кошти у Лондон, зросла. Адже санкції запровадили проти кількох посадовців та бізнесменів Росії. А решта тільки укріпилися у бажанні зберігати свої заощадження на Заході.

Зокрема це помітно у секторі нерухомості британської столиці, де минулого року росіяни загалом придбали житла на 180 мільйонів фунтів. Передбачають, що нинішнього року ця цифра буде набагато більшою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG