Доступність посилання

ТОП новини

Словом «люстрація» підмінили поняття народної довіри?


Словом «люстрація» підмінили поняття народної довіри
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00

Словом «люстрація» підмінили поняття народної довіри

Київ – Поки Верховна Рада зволікає з ухваленням закону про люстрацію, відмовлятись від неї українці не збираються і проводять її на місцях. Проте роблять це часто кожен по-своєму. Відтак через зволікання депутатів, що ніяк не закріплять законний механізм люстрації, Україна може стати першою країною у світі, де це явище буле дискредитоване, попереджають юристи.

Активістка сотні Лева Зоряна Личко разом зі своїми друзями прийшла на прес-конференцію щодо люстрації з плакатом: «Громада Києва проти суддів-хабарників та банків окупантів. Ні Фариннику, Фірташу та Могилевичу, сімейному банку «Експрес-банк».

«Моя позиція – це однозначно люстрація. Чому я прийшла? Нам не вирішувати, яку кару повинні нести ці люди, а повинні вирішувати батьки тих дітей, яких убивали на Майдані. Безумовно, я не можу стояти осторонь і хочу взяти в цьому участь», – зазначила вона.

Дівчина, як і багато українців, вимагає люстрації і повного перезавантаження системи, включно з притягненням до відповідальності керівників банків, що, як вона вважає, фінансували вбивства на Майдані і фінансують сепаратизм на сході. Втім, що таке люстрація, вона точно не знає, хоч і є постійним учасником мітингів за люстрацію.

Самі люструють на місцях

І це не поодинокий випадок того, як українці трактують і проводять на місцях те, що вони називають люстрацією. Так, члени самопроголошеного Люстраційного комітету у Рівненській області на засіданні допитують претендентів на певну посаду, слухають їхні звіти і називають це люстрацією. На Волині Комітет громадської люстрації теж активно приймає заяви від громадян, які мають що розповісти про різного роду діяння, як колишніх, так і нинішніх посадовців. А у Львові для відкритої громадської люстрації Люстраційному комітету Майдану Львівщини західноукраїнський телеканал ZIK навіть надав вечірній ефір. Втім, велику дискусію викликають члени цих люстраційних комітетів і методи їхньої роботи. Комусь не подобається конкретна особа, а комусь – весь механізм її обирання і призначення.

«Коли говорити про персоніфіковану люстрацію, вона завжди буде викликати певну недовіру. Тому що є своє ставлення, історія відносин, є правила телевізійного жанру, підібрана аудиторія, експерти. Тому мають бути чіткі правила. Ми їх напишемо, затвердимо і кожен накладе ось цю матрицю і буде знати, підпадає ця особа під люстрацію чи не підпадає», – наполягав на ухваленні закону в ефірі Радіо Свобода свободівець Юрій Сиротюк.

Головна проблема – у народних обранцях

Словом «люстрація» в Україні дедалі частіше підміняють поняття народної довіри, вважає представник ВГО «Комітету виборців України – споживачів фінансових послуг», адвокат Олександр Луговець. Намагання самостійно провести люстрацію на місцях він називає неправильними, як і попередні намагання люструвати суддів. Проте головна проблема не в громадських активістах, каже він, а в народних обранцях.
Вимоги Майдану про люстрацію вищих органів державної влади не виконано
Олександр Луговець

«Закон про відновлення довіри до судової влади в Україні нічого не змінить. Тобто, вимоги Майдану про люстрацію вищих органів державної влади не виконано. І поки Верховну Раду блокують представники Партії регіонів, комуністів і інші проросійськи налаштовані депутати, ухвалити інший закон не вдасться до перезавантаження Верховної Ради», – каже він.

Єдиним виходом з ситуації юрист бачить внесення змін до вже ухваленого, хоч і недосконалого, закону про відновлення довіри до судової системи і пильний громадський контроль за суддями і чиновниками, а не намагання хоч когось якось люструвати. В іншому випадку, Україна може стати першою країною у світі, де явище люстрації буде повністю дискредитованим, попереджає адвокат.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG