Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко закликав у Брюсселі до єдності та економічних санкцій


Віктор Ющенко
Віктор Ющенко
Брюссель – Найбільша українська проблема – це слабка національна єдність, однак нинішня криза була принесена ззовні. Так у Брюсселі пояснює ситуацію в Україні колишній президент Віктор Ющенко. Він переконує, що найкращою допомогою в розв’язанні кризи могло б стати впровадження Євросоюзом щодо Росії економічних санкцій. Водночас, на його думку, нинішня політична боротьба за євроінтеграцію в Україні переросла у боротьбу за владу.

В Україні та за її межами є політичні гравці, які не хочуть успішних виборів 25 травня. Тому в умовах дестабілізації на сході України буде важко визнати їх легітимними, сказав колишній український лідер Віктор Ющенко. Однак нині не час для песимізму, тому всім разом – українцям та Заходу – треба зруйнувати ці плани.

«Але я переконаний: чим більше ми про це будемо говорити, чим ясніше про це заявлятимуть всередині України і в усьому світі, тим важче буде авторам цього політичного курсу організувати цей сценарій – привозити «зелених чоловічків» зі стрілецькою зброєю, терористів і всьому світові пояснювати, що це є внутрішня проблема українського народу, яку влада самостійно не може вирішити», – зауважив екс-президент.

Те, що діється в Україні, – це не лінгвістична проблема, пояснює Ющенко. «Чому Азербайджан, Молдова, Грузія, а нині й Україна втратили частини своїх територій? – Через московську імперську політику», – наголошує він.

«Відповідь на те, якою буде Україна через місяць-два чи через рік, залежить від нашої солідарності, – каже Ющенко. – Чи навчиться Європа говорити одним голосом на геополітичні виклики і як швидко українці перейдуть до політики внутрішньої консолідації».

Найбільший страх влади Росії – це реакція народу Ющенко

Тому, на думку Віктора Ющенка, ЄС повинен перейти до економічних обмежень Росії, бо тільки «реакція народу цієї країни є найбільшим страхом для Кремля». Тим часом, ухвалені персональні санкції, на його думку, мають тільки психологічний ефект і тому є недостатніми.

Колишнього українського лідера до Брюсселя для участі в сесійному засіданні Європейського соціально-економічного комітету – євроустанови, що об’єднує громадянське суспільство ЄС, запросив Анрі Малосс, президент цієї інституції. Він каже, що Євромайдан виник через європейські цінності, тож ЄС повинен стояти за Україну «на передовій».

«Україна – це тест на довіру до Євросоюзу і не лише до його зовнішньої політики, а загалом усієї політики, – переконаний представник брюссельської євроустанови. – ЄС був побудований на цінностях, і нині постало питання, чи здатні ми пошироювати їх і зробити так, щоб ці цінності торжествували на континенті. Йдеться про демократію, територіальну цілісність, гідність, боротьбу з корупцією… Чи запанують вони на континенті? У питанні України не США, а Євросоюз повинен бути на передовій лінії».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG