Доступність посилання

ТОП новини

Президент Грузії не передбачає «українського сценарію» щодо його країни


Ґіорґі Марґвелашвілі
Ґіорґі Марґвелашвілі
Президент Грузії Ґіорґі Марґвелашвілі не вважає, що Росія може піти на «український сценарій» щодо його країни. Адже в Україні Росія має ресурси, яких не має у Грузії – в першу чергу, це відсутність єдності щодо європейського вибору в українському суспільстві, сказав він в інтерв’ю Радіо Свобода.

Президент Грузії не бачить нині безпосередньої загрози того, що Росія могла б вдатися в його країні до сценарію «українського зразка».

«Безпосередня загроза означає, що в найближчому майбутньому, сьогодні чи завтра, є можливість якихсь дуже гострих кроків проти нашої країни. В Україні Росія має ресурси, щоб впливати на її вибір. Серед цих ресурсів – бізнес, а також той факт, що українське суспільство не єдине у своєму європейському виборі», – сказав Ґіорґі Марґвелашвілі в інтерв’ю Радіо Тавісуплеба – грузинській редакції Радіо Свобода.

Зокрема, сказав президент, економіка Грузії вже не опиниться під загрозою, якщо Росія забажає відновити заборону на ввезення двох найпопулярніших продуктів грузинського експорту до цієї країни – вин і мінеральних вод.

Президент Грузії хоче добрих зв’язків із Росією

За словами Марґвелашвілі, він сподівається, що Росія зрозуміє: незалежна і суверенна Грузія не становить ніякої загрози російським інтересам. «Територіально цілісна, спокійна, сильна й захищена Грузія буде тільки на користь Росії», – вважає він.

Президент, формально безпартійний, але висуванець нині владного у Грузії руху «Грузинська мрія», при цьому скритикував тих у його країні, хто виступає за твердіший курс щодо Росії.

«Яким би неприйнятним це не видавалося тим політичним силам, які вважають, що гучними агресивними заявами, істеричними закликами можна когось у чомусь переконати, але я вважаю, що ми зможемо домогтися раціонального діалогу з Росією, хоч це й буде нелегко», – сказав Ґіорґі Марґвелашвілі, який виступає за продовження проєвропейського курсу Грузії і водночас за нормалізацію відносин із Росією, яка окупує сепаратистські частини його держави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG