Доступність посилання

ТОП новини

В Україні визріває новий соціально-економічний Майдан – експерти


Що здатне об’єднати українців Сходу і Заходу? Невирішені соціально-економічні проблеми можуть незабаром перерости в нову революцію. Експерти спрогнозували, що стане причиною наступного Майдану.

Незабаром на Україну може чекати новий соціально-економічний Майдан. Цьому сприяє урізання соціальних виплат незахищеним прошаркам населення. Про це заявив заступник директора Центру дослідження суспільства Володимир Іщенко.

«Зважаючи на ту політику, яку проводить нова влада, відверто антисоціальну і зважаючи на прогнози погіршення економічного становища, ми навряд чи можемо прогнозувати спадання протестних хвиль, скоріше за все, ми бачитимемо продовження зростання соціально-економічних протестів», – вважає експерт.

На думку правозахисника Володимира Чемериса, останнє десятиліття протестний потенціал наростав по всій Україні. Схід не підтримав Майдан, адже там надміру використовувалась ультраправа риторика, а лідери революції не озвучували соціальні вимоги громадян. Проте соціально-економічні причини для невдоволення об’єднують усі області країни, вважає експерт.

«Одним дали один прапор, іншим дали інший прапор. І сказали: «Воюйте між собою!» Насправді, люди вийшли і там, і там з одними і тими самими вимогами», – коментує Володимир Чемерис.

На думку співкоординаторки Жіночої сотні Майдану Ніни Потарської незадоволення в суспільстві наростає, адже не були вирішені соціально-економічні проблеми людей. Вона досліджувала настрої на Сході та Заході країни і переконана: українське суспільство можуть об’єднати спільні вимоги. Як Схід, так і Захід хочуть підвищити заробітні плати, відділити бізнес від влади та забезпечити дійсно безкоштовну освіту та медицину. Окрім того, для пересічних українців важливо мати можливість проконтролювати та вплинути на те, як працює влада в державі, вважає експерт.

«Ці пункти були сформульовані на Майдані, і разом із людьми, які виходили на Майдан. Але сприймались вони однаково, як у Слов’янську, Краматорську зараз, тому що нещодавно ми там також були, у Донецьку, у Криму. Тобто, пункти ті самі, вимоги ті самі», – коментує Ніна Потарська.

Експерти прогнозують, що протестна активність українців лише зростатиме і надалі матиме агресивніший характер.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG