Доступність посилання

ТОП новини

Луганці запитують: де влада?


Луганськ – Напередодні у Луганську проросійські сили захопили низку важливих адмінбудівель. Ці озброєні люди хочуть проведення місцевого референдуму щодо статусу регіону. Незважаючи на незаконність референдуму, ідею його проведення намагаються просувати у різних містах Луганщини, аби охопити всю область.

Ситуація у Луганську складна. Проросійськими силами захоплена Луганська ОДА, мерія міста, будівля прокуратури, Апеляційний суд. Не до кінця зрозуміла ситуація з будівлею МВС. За повідомленням ЗМІ, сьогодні вночі з неї виводили міліціонерів, перший поверх було захоплено, а частина приміщень начебто ще залишалася під контролем правоохоронців.

Українські прапори зірвані, замість них вивішені російські триколори і прапори кольорів російської георгіївської стрічки. На входах до захоплених будівель зводяться барикади.

Російські триколори в інших містах області

За повідомленням ЗМІ, російські прапори вже з’явилися над будівлями міськради у Первомайську і Красному Лучі. Також було повідомлення, що прапор сусідньої держави вивішено над будівлею Станично-Луганської райдержадміністрації.

Напередодні представники так званої «народної ради» вимагали від депутатів Стахановської міськради проведення сесії і ухвалення рішення про оголошення місцевого референдуму на 11 травня. Однак на сесію зібралося всього 17 депутатів із 50. Через відсутність кворуму засідання не відбулося. Його планують провести сьогодні. Очевидно, знову буде підніматися питання щодо референдуму, на який хочуть винести питання щодо статусу Луганської області.

Загалом же вимоги протестуючих незмінні – амністія їхнім прибічникам, не взнавати київську владу, надання російській мові статусу другої державної і проведення референдуму про статус регіону.

Хто керує міліцією?

Жителі Луганська нарікають на відсутність влади і не знають до кого звертатися по допомогу. Адже відомо, що начальник обласної міліції написав рапорт про відставку. Ті люди, які захоплювали адмінбудівлі вибрали «народного начальника міліці» Анатолія Науменка, який раніше очолював міліцію області. Тож, хто наразі керує силовиками, не відомо.

Між тим, представники проросійських сил вже грабують людей на вулиці. Так, інцидент стався з журналістом місцевої радіостанції. У нього та його друга, погрожуючи пістолетами молодики з георгіївськими стрічками вилучили флешки з телефонів. Мовляв, журналіст не так, як потрібно їм висвітлював події, які зараз відбуваються у місті. Тож, кому скаржитися у такій ситуації, залишається не зрозумілим. Остання новина на сайті обласного управління МВС датована вчорашнім днем і говорить про те, що «співробітники головного управління внутрішніх справ перебувають на свої робочих місцях і несуть службу у посиленому режимі».

Відсутній був у місті і голова облдержадміністрації Михайло Болотських. У день, коли всі очікували штурму ОДА, керівник області чомусь поїхав у Київ.

Виходити на вулицю з українським прапором небезпечно

Ще недавно вирівняти ситуацію намагалися проукраїнські активісти. У Луганську щоденно на центральній площі проводилися мітинг за єдність України. У Стаханові провели автопробіг під українськими прапорами. Патріотично налаштовані люди виходили на вулиці у Старобільську і Рубіжному. Однак, проводити такі заходи на Луганщині не безпечно. Людей б’ють і залякують. Українські прапори спалюють.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG