Доступність посилання

ТОП новини

Республіканці вважають, що санкції щодо Москви надто слабкі


Нові санкції, накладені американською адміністрацією на російських чиновників та близько 20 російських компаній, на думку президента Барака Обами, мали б зупинити Кремль від подальших намагань дестабілізувати Україну. Однак критики Обами всередині Америки говорять, що ці санкції занадто слабкі для того, щоб витверезити російське керівництво.

Після понад тижня попереджень американська адміністрація оголосила у понеділок про нові санкції проти російських чиновників та компаній, наближених до президента Володимира Путіна.

«Сьогодні вранці Сполучені Штати ухвалили рішення про прийняття цілеспрямованих санкцій проти низки російських фізичних і юридичних осіб, а також про обмеження ліцензії на певні види експорту США в Росії. Чи може Росія, як і раніше, вибрати деескалацію, і вжити заходів? Абсолютно, вони можуть. Чи є у нас ще є інструменти, кроки, які ми можемо зробити? Абсолютно, ми маємо, і ми працюємо над цим в тісній співпраці з європейцями», – сказала речниця Державного департаменту Джен Псакі.

«Просто ляснути Росію по руках»

Та дії Білого Дому викликали критику не лише в Москві, але і всередині американських політичних кіл. Політики-республіканці, які і досі критикували президента Барака Обаму за надто м’які підходи до Росії, говорять, що накласти такі санкції – не більше, ніж «ляснути по руці». Республіканці закликали накласти санкції не на кілька маловідомих фірм, а вдарити по головній зброї Кремля – компанії «Газпром».

«Після тижня риторики з боку адміністрації, я сподівався, що ми відреагуємо на грубі порушення Росією своїх зобов’язань припинити дії з дестабілізації України чимось більшим, ніж просто ляснути Росію по руках», – сказав американський сенатор від штату Теннессі Боб Крокер у своїй заяві.

«Путін відчує справжній біль»

На його думку, дипломатія не має шансу проти Путіна, і його вдасться зупинити тільки завдяки санкціям проти значущих російських компаній.

«Путін відчує справжній біль тільки якщо санкції торкнуться компаній, типу «Газпром», яку Кремль використовує для тиску на Україну та інших сусідів, а також деяких значимих фінансових інститутів», – сказав Крокер, який є одним з впливових членів комітету Сенату з закордонних стосунків. Він додав, що не вірить, що дипломатія зможе змінити поведінку Росії і призвести до де-ескалації цієї кризи.

Інший сенатор-республіканець від штату Нью Гемпшир Келлі Айотті також вважає, що санкції були «недостатнім» інструментом ані для того, щоб попередити анексію Криму, ані для того, щоб зупинити «розпалювання ворожнечі в східній Україні» зараз.

Сенатор Ден Коатс від штату Індіана у своїй заяві також говорить, що санкції проти адміністрації Путіна не дають підстав очікувати, що вони зможуть зупинити, чи покарати агресора.

Демократи захищають свою позицію тим, що вони мусять діяти обережно, щоб не зашкодити своїм європейським партнерам. «Ми маємо діяти обережно, бо санкції проти Росії з великою ймовірністю вдарять по наших союзниках», – сказав член палати представників, демократи від штату Флорида Луї Франкель, виступаючи на телеканалі MSNBC.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG