Доступність посилання

ТОП новини

Європа має послабити енергозалежність від Росії – Ван Ромпей


Енергетична залежність країн ЄС від російського газу у контексті подій в Україні потребує змін. Про це заявив президент Євросоюзу Герман Ван Ромпей сьогодні у Празі.

«Наша залежність від російського газу тепер виглядає зовсім інакше, і ми будемо цю проблему вирішувати», – заявив Ван Ромпей під час переговорів з чеським прем’єром Богуславом Соботкою.

За словами президента ЄС, відповідні структури планують опрацювати проект, який дозволить зменшити енергетичну залежності Європи від Росії.

Богуслав Соботка у свою чергу заявив, Чехія готова підтримати всі ініціативи, які б «вели до виразнішого об’єднання окремих національних енергетик та енергетичних мереж, посилення енергетичної безпеки, а також зменшення залежності Європи від енергетичної сировини, яку дістаємо в Росії».

З Праги Герман Ван Ромпей вилетів до Братислави. Під час зустрічі з головою словацького уряду Робертом Фіцом Ван Ромпей подякував Словаччині за «важливу роль, яку відіграла ця країна у забезпеченні реверсу газу в Україну».

28 квітня Київ та Братислава підписали меморандум про реверсне постачання газу в Україну. За словами українського прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, меморандум передбачає постачання до 8 мільярдів кубів газу на рік, але після певних досліджень ці обсяги можуть бути збільшені.

Словацький коридор, який може пропускати в Україну понад 10 мільярдів кубів газу щорічно, блокував «Газпромом».

На сьогодні Україні доступні два реверсні напрямки постачання газу – через Польщу та Угорщину. Але обсяги прокачування палива цими коридорами незначні.

Наразі Росія встановила для України одну з найвищих цін на газ – майже 500 доларів за тисячу кубометрів. Дорожче газ купує лише Франція, яка платить 550 доларів за тисячу кубометрів.
XS
SM
MD
LG