Доступність посилання

ТОП новини

ДЕЗА ДНЯ, 30 квітня. Україна з відчаю проводить військові навчання у столиці


(Ілюстраційне фото) На фото: МВС України
(Ілюстраційне фото) На фото: МВС України
Російські прокремлівські телеканали повідомляють про те, що в Києві в ніч проти 1 травня відбудуться військові навчання, але, мовляв, українські органи влади й силовики не можуть не те, що навести лад на Сході країни, а навіть дати раду собі з тим, хто саме і як їх проводить. При цьому, приміром, телеканал НТВ подає неповну інформацію про ці навчання, упускаючи той факт, що чітко з’ясовано, що їх проводитиме Управління державної охорони й що військовими вони не є. Ідеться про тактико-спеціальні навчання без участі армії.

Російський прокремлівський телеканал НТВ подав неповну інформацію про заплановані на ніч проти 1 травня в Києві тактико-спеціальні навчання, назвавши їх до того ж «військовими», що не відповідає дійсності. Про навчання жителів столиці сповістила Київська міська державна адміністрація.

Оригінальне повідомлення КМДА було таким: «До уваги киян та гостей столиці! У ніч з 30 квітня на 1 травня у Києві відбуватимуться тактико-спеціальні навчання. У рамках навчань передбачається, що містом будуть пересуватися колони бойової техніки. Звертаємо вашу увагу, що розгортання особового складу та техніки відбуватиметься у центрі міста».

Невдовзі управління преси та інформації Міністерства оборони України повідомило, що оборонне відомство не планує і не проводитиме військових навчань у Києві у ніч з 30 квітня на 1 травня, а повідомлення КМДА не має жодного стосунку до діяльності Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних сил України.

«Особовий склад і бойова техніка військових частин гарнізону міста Київ перебувають у пунктах постійної дислокації, розгортання їх у центрі міста не передбачається», – заявили в оборонному відомстві.

«Ми відпрацьовуємо один з елементів оборони»

Голова КМДА Володимир Бондаренко в коментарі Радіо Свобода пояснив, що анонсовані тактико-спеціальні навчання проводитимуть Управління державної охорони та підрозділи внутрішніх справ.
Відпрацьовуємо один з елементів оборони. Ніякого стосунку до військових підрозділів ці навчання не мають
Володимир Бондаренко

«Сьогодні ми відпрацьовуємо один з елементів оборони. Це робиться разом з Управлінням державної охорони, а також підрозділами внутрішніх справ. Ніякого стосунку до військових підрозділів ці навчання не мають, тобто Міністерство оборони в цих заходах не задіяне. Цієї ночі ми хочемо відпрацьовувати взяття під охорону центральних державних установ з розгортанням певних підрозділів, а також деяких техногенних об’єктів», – пояснив голова КМДА.

НТВ у своєму матеріалі повідомив, що про проведення навчань оголосила Київська міська державна адміністрація, але Міноборони від них одразу ж відхрестилося. І на цьому, власне, фактаж щодо цієї події вичерпується. Ці навчання в столиці телеканал прив’язав до того, що київська влада не спроможна протидіяти сепаратистам на Сході України й натомість оголошує буцімто «військові навчання» в Києві мало не з відчаю.

Невдовзі після появи повідомлення КМДА про навчання вже була доступна інформація про те, що їх проводить Управління державної охорони й що це не військові навчання. Це є приклад того, як російські телеканали, окрім запуску прямої дезінформації, також випускають зі своїх матеріалів окремі факти чи пов’язують між собою розрізнені факти, створюючи картинку хаосу в Україні.

Володимир Бондаренко тим часом просить киян не хвилюватися.

«Я людей заспокоюю. Будь ласка, сприймайте це як належне, щоб ми завжди були готові, не дай Бог, щось станеться, дати відсіч і зберегти життя та здоров’я наших громадян», – наголосив він.

Керівник КМДА повідомив також, що на вулицях Києва вночі, справді, в межах тактико-спеціальних навчань можуть з’явитися БТРи, які перебувають на озброєнні в Управління державної охорони.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG