Доступність посилання

ТОП новини

Першотравень-2014: свято чи будні?


Київ ­– Перше травня – так званий «День міжнародної солідарності трудящих» – знову збираються відзначити в Україні ліві політичні сили. Деякі експерти вважають, що для України, яка після Майдану отримала шанс остаточно позбутися ментального радянського спадку, Першотравень не може бути святом. Натомість інші фахівці зазначають, що будь-які можливі заборони лише приваблюють увагу. І в боротьбі з догмами, що нав’язували десятиліттями, краще допоможе іронія.

Українські ліві політичні сили, передусім, комуністи, не збираються відступати від традиції святкування Першотравня і цього року. На заваді таким намірам не стане, зокрема, той факт, що під час Майдану і в Києві, і у деяких інших українських містах протестувальники знесли пам’ятники Володимирові Леніну. А саме до монументів «вождеві світового пролетаріату» часто прямували ті, для кого перше травня є «червоним днем календаря». Як зауважують комуністи, День міжнародної солідарності трудящих – свято, яке відзначає не лише Україна, а півтори сотні інших держав світу. І роблять це не лише представники певних політсил, а й просто захисники прав людей найманої праці.

Зі свого боку, історик і політолог Олександр Палій вважає перше травня звичайним, буденним днем. На його погляд, історичні умови, за яких у травні 1886 року в Північній Америці організації анархістів улаштували демонстрації, під час розгону яких у Чикаго загинули демонстранти, не варто порівнювати з умовами 21 століття. Кого взагалі вважати трудящими, права яких слід захищати, уточнює історик? Хіба можна до них відносити лише робітників фабрик і заводів? Наприклад, українські вояки, що мають дати відсіч можливій агресії Росії, хіба не є трудящими, запитує Олександр Палій? На його думку, їх теж варто занести до цієї категорії. Як і людей інтелектуальної праці.
Cвого часу, в період індустріалізації, кількість найманих робітників різко зросла. І їхня політична вага теж вимагала зростання
Олександр Палій

«У минулому, 20-му столітті, були дуже популярними ліві партії. І вони намагалися протиставити людей найманої праці, використати їхній політичний капітал у своїй боротьбі за владу. Все це було пов’язано з тим, що свого часу, в період індустріалізації, кількість найманих робітників різко зросла. І їхня політична вага теж вимагала зростання», – розповідає Олександр Палій.
Олександр Палій
Олександр Палій

«Такі речі краще висміювати, ніж наділяти їх демонічним пафосом»

Соціальний психолог Олег Покальчук – не проти святкування у сучасній Україні Першотравня. За його словами, чим більше наголошувати на сумнівності певних свят, тим більше людей намагатимуться ці свята відстоювати. Українській культурі властиве співчуття до гноблених і якщо десятиліттями виховувалося «Повстаньте, гнані та голодні», до цього варто ставитися поблажливо, вважає Олег Покальчук.
Ті самі британці, той же Чарлі Чаплін висміювали Гітлера. І це для фюрера було найдошкульнішим
Олег Покальчук

«Взагалі такого роду речі краще висміювати, ніж наділяти їх демонічним пафосом. Це стосується і гітлерівського фашизму, і комуністичного нацизму. До речі, дуже вдалою була пропаганда часів Другої світової війни проти гітлерівців. Вона ж не була демонізованою. Ті самі британці, той же Чарлі Чаплін висміювали Гітлера. І це для фюрера було найдошкульнішим», – констатує соціальний психолог.
Олег Покальчук
Олег Покальчук

Олег Покальчук зазначив також, що Першотравень відзначали в Україні й відзначатимуть надалі. Але, як це часто трапляється в історії світової культури, сенс дати зрештою втратиться. Адже з кожним роком стає все більше людей, які не жили у радянську епоху і для них Першотравень – передусім свято початку весни.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG