Доступність посилання

ТОП новини

Частина нового кредиту МВФ піде на оплату старого – Газізулін


Ільдар Газізулін, економіст Міжнародного центру перспективних досліджень
Ільдар Газізулін, економіст Міжнародного центру перспективних досліджень
Київ – Міжнародний валютний фонд погодив виділення Україні 17 мільярдів доларів кредиту. 3 мільярди 200 мільйонів Україна отримає вже зараз. Раніше директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард заявила, що Міжнародний валютний фонд не бачить небезпеки провалу або невиконання програми. В інтерв'ю Радіо Свобода економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізулін заявив, що головне призначення нового кредиту від МВФ полягає в погашенні Україною зовнішніх боргів.

– На що мають піти кошти МВФ, щоб ці гроші можна було вважати ефективно використаними?
Імовірно, більша частина піде на оплату кредиту по заборгованості, яку Україна має перед «Газпромом», частина цих грошей піде на поповнення резервів бюджету Національного банку



– Хочу сказати, що це, мабуть, найбільш позитивна новина за останній час. На що підуть ці гроші? Вже відомо, що перший транш буде становити приблизно 3 мільярди доларів, із них більша частина піде на обслуговування зовнішнього боргу (до речі, імовірно, більша частина піде на оплату кредиту по заборгованості, яку Україна має перед «Газпромом»), частина цих грошей піде на поповнення резервів бюджету Національного банку, що дозволить дещо зміцнити позицію гривні.

– Зрозуміло, що доведеться віддавати борги. А на які сектори треба витратити ці гроші, щоб змінити на краще економічну ситуацію в країні?
Кредит МВФ є передумовою для отримання Україною допомоги від Євросоюзу, яка вже піде безпосередньо на модернізацію економіки



– Фактично ці гроші МВФ безпосередньо на фінансування галузей не підуть. Вони передусім призначені для зниження ризику дефолту України. Таким чином, в уряду вивільняються, скажімо так, сили, «руки» для того, щоб займатися реформами. Кредит МВФ є передумовою для отримання Україною допомоги від Євросоюзу, яка вже піде безпосередньо на модернізацію економіки, на здійснення реформ. Тобто в принципі, передумова кредиту МВФ була також в тому, що уряд мав скоротити дефіцит бюджету, реформи в газовому секторі. Фактично уряд почав вже реформи, щоб отримати ці кошти.

– Багато експертів кажуть про кредит як великий і важливий для України крок, але є й думки про те, що Україна таким чином себе щораз глибше заганяє в «боргову яму». Яка процедура повернення цих грошей?

– Звичайно, що йдеться про кредит. 17 мільярдів доларів – це кредит, який ми будемо отримувати, якщо все піде нормально, впродовж двох років – цього і наступного. Очевидно, що ці гроші треба буде повертати протягом, як правило, п’яти років. Тобто частина цього нового кредиту МВФ піде на оплату старого кредиту перед Фондом. Йдеться про збільшення державного боргу України, але іншого виходу немає, особливо цього року.
Йдеться про збільшення державного боргу України, але іншого виходу немає, особливо цього року
Очевидно, що підуть реформи, буде покращуватися бізнес-клімат, Україна буде залучати інвестиції, будемо сподіватися – вже з наступного року. І тоді вже відпаде необхідність збільшувати боргове навантаження, але нині іншого виходу немає.

– Пане Газізулін, розтлумачте, що означає виконання програми «stand by» (раніше, скажімо, була умова про підвищення ціни на газ для населення)? Як Україна має виконувати цю програму, чи може МВФ в майбутньому якось тиснути і висувати інші умови?

– В принципі головною вимогою МВФ традиційно є скорочення дефіциту бюджету, балансування державних фінансів і ситуація з платіжним балансом. Тобто платіжний баланс – це баланс торгівлі – експорту-імпорту, надходження інвестицій в країну і кредитів.

Україна вже почала скорочувати дефіцит бюджету. Ми знаємо, що були переглянуті видатки, підвищені ціни на газ для того, щоб менше фінансувати, дотувати компанію «Нафтогаз України». Тобто МВФ і надалі буде слідкувати, щоб дефіцит державного бюджету був в межах зазначених параметрів – 3-5 відсотків ВВП. Якщо Україна буде дотримуватися цих параметрів, а також це гнучкий обмінний курс, також це стабільна ситуація в банківській системі, якщо це все буде робитися урядом, тоді можна очікувати на подальші кредити в рамках цієї програми «stand by».

– Чи можна говорити про певну винятковість для України з огляду на політичну ситуацію, а чи це прогнозований шлях? Наскільки часто МВФ надає фінансову допомогу в такому обсязі?
Винятковість цього кредиту, цієї програми МВФ полягає в тому, що, дійсно, обсяг фінансування є досить великим


– І так, і ні. Тобто винятковість цього кредиту, цієї програми МВФ полягає в тому, що, дійсно, обсяг фінансування є досить великим, він значно перевищує той обсяг, на який могла б сподіватися Україна, враховуючи її внески в Фонд і ситуацію з попередньою співпрацею, як ми знаємо, яка закінчилася не дуже вдало. Україна не виконала власні зобов’язання і тому отримала лише частину коштів минулої програми. З іншого боку, очевидно, МВФ завжди приходить на допомогу, коли в країні є проблема з платіжним балансом і проблема з обслуговуванням своїх зовнішніх зобов’язань, тому що насправді ризик дефолту України з її боргом був досить високим і в таких ситуаціях МВФ завжди пропонує допомогу.
  • Зображення 16x9

    Ірина Сарахман (Гнатишин)

    На Радіо Свобода – з 2013-го, на радіо взагалі – понад 10 років. Починала з ФМ-радіостанцій у Львові, продовжила – в Києві. Сім років працювала ведучою інформаційних програм на радіо «Ера». Люблю новини, особливо, якщо вони добрі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG