Доступність посилання

ТОП новини

Україна вже не вільна – свобода преси-2013 від Freedom House


Мітинг у Сімферополі проти цензури, 13 квітня 2014 року
Мітинг у Сімферополі проти цензури, 13 квітня 2014 року
Україна за результатами минулого року скотилася в лави «не вільних», свідчить дослідження свободи засобів інформації у світі, що його опублікувала неурядова дослідницька організація зі США Freedom House. І загалом 12 країн так званого євразійського регіону, колишніх республік СРСР, за винятком Балтії, далі мають одні з найнижчих показників свободи преси у світі. Жодна з них не залічена до «вільних».

Україна за 2013 рік втратила відразу три бали порівняно з попереднім дослідженням і перейшла в категорію «не вільних» країн із погляду свободи засобів інформації. Тепер її показник – 63 бали, і вона поділяє 139–140-е місця з Мадагаскаром із загалом 197 країн і територій, свідчить новий звіт Freedom House. У минулорічному звіті Україна з 60 балами ще втримувалася на самій межі «частково вільних».
Відбулося різке зростання фізичного насильства і нападів проти журналістів, які намагалися висвітлювати важливі політичні події в Україні
Керін Карлекар

Директор проекту дослідження свободи преси Керін Карлекар пояснив Радіо Свобода одну з причин такого значного падіння: «Наприкінці 2013 року, коли почалися протестні рухи, рух Євромайдану, ми бачили багато випадків нападів на журналістів – ціллю були ті, хто висвітлював протести. Відбулося різке зростання фізичного насильства і нападів проти журналістів, які намагалися висвітлювати важливі політичні події в Україні».

Але в Україні й до початку протестів вже відбувалися такі події, як концентрація друкованих засобів інформації в руках проурядових груп, через що з цих видань звільнялися провідні журналісти, чи перехоплення власності над одним із небагатьох критичних до влади телеканалів «ТВі».

Це придушення свободи засобів інформації прискорило зміну влади в Україні на початку 2014 року, вважають у Freedom House.

Свобода преси у світі найнижча за 10 років

Не краще становище і в інших країнах регіону, зокрема, в Росії. Вона залишилася 176–179-ю разом із Ефіопією й Суданом і 81 балом у ранзі «не вільної».
Чи не єдиним місцем для вільного висловлювання в Росії лишається інтернет
Керін Карлекар

«Більшість радіо- й телекомпаній перебуває під контролем держави, так само фактично й більшість приватної друкованої преси. Так що, по суті, чи не єдиним місцем для вільного висловлювання в Росії лишається інтернет. І ми бачили протягом минулого року намагання накласти контроль і на онлайн-контент шляхом ухвалення закону, який має дати їм змогу переслідувати й за онлайн-контент», – каже Керін Карлекар.

Погіршилося становище в Азербайджані. Узбекистан, Туркменистані і Білорусь узагалі потрапили до п’ятірки найгірших у світі, поруч із Північною Кореєю та Еритреєю.

Деякі позитивні тенденції зазначили натомість у Киргизстані, а також у Грузії. Грузія з Молдовою стали єдиними в «євразійському» регіоні, що визнані «частково вільними». Решта ж країн регіону «не вільні» – а в них живе 97 відсотків його населення.

Загалом у світі, кажуть у Freedom House, становище зі свободою засобів інформації впало до найнижчого рівня за десять років. Тільки 14 відсотків населення світу живе у країнах із «вільною» пресою; в «не вільних» країнах – 44 відсотки. На «частково вільні» припала решта, 42 відсотки. Якщо ж рахувати за країнами, то зі 197 досліджених країн і територій «вільними» визнані 63 (32 відсотки), «частково вільними» 68 (35 відсотків) і «не вільними» 66 (33 відсотки).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG