Доступність посилання

ТОП новини

Росія насаджує «георгіївську стрічку», що стала символом сепаратистів в Україні, також Центральній Азії


(Архівне фото) Георгієвські стрічки роздають на вулицях Душанбе, 7 травня 2012 року
(Архівне фото) Георгієвські стрічки роздають на вулицях Душанбе, 7 травня 2012 року
«Георгіївські стрічки», військовий символ імперської і радянської Росії, зараз роздають в низці країн Центральної Азії напередодні Дня Перемоги (9 травня). Ця, нібито, аполітична акція може спровокувати напруження, адже в Україні ця стрічка нині є символом проросійського сепаратизму.

У Таджикистані стрічку поширює російська некомерційна організація «Інститут євразійських досліджень» у столиці Душанбе. Організація повідомила Таджицькій редакції Радіо Свобода, що у подіях, які пройдуть із 5 по 10 травня під гаслом «Ми пам’ятаємо! Ми пишаємося!», візьмуть участь 150 школярів, які одягнуть ці стрічки. Деякі місцеві жителі розповіли кореспондентам Радіо Свобода, що ці стрічки викликали стурбованість, бо вони є символом російської окупації.

«Росія таким чином демонструє свою силу. Через те, що війська НАТО залишають Афганістан, а по-друге, вплив Росії у світі зменшився. Для того, щоб втримати свій вплив у Центральній Азії, Росія повинна змінити уряд та робити інші речі. Крім того, в Таджикистані у неї потужна база», – зазначає таджицький журналіст Сафват Бурхонов.

В Узбекистані цим зайнялось посольство Росії

Посольство Росії в Ташкенті буде поширювати «георгіївські стрічки» до кінця 9 травня. Узбецька служба Радіо Свобода розмовляла з жителем Ташкента, який відвідав посольство 23 квітня і бачив лише небагатьох, хто був зацікавлений отримати стрічку. Посольство Росії повідомило Радіо Свобода, що не має статистичних даних про те, скільки людей отримало стрічки.

Джохангір ака Шосалімов, житель Ташкенту, розповів Радіо Свобода, що українська криза змусила узбецьке суспільство дивитися на Росію з підозрою.

«Ми поважаємо народ Росії. У нас є безмежна любов до Росії. Але це не означає повагу до російського шовінізму. Це не означає, що інтереси Росії для нас вищі за інтереси Узбекистану. У цьому сенсі ми б підтримали її, якщо б це не розглядалося як прояв російського націоналізму і шовінізму», – наголошує Шосалімов.

Махінації Росії в Україні зав’язали країни Центральної Азії у геополітичний вузол. Декларація Путіна про захист усіх російськомовних громадян може бути застосована і в цих країнах (всі з них мають різну кількість етнічних росіян), внаслідок чого керівники побоюються Москви.

Чорно-оранжева «георгіївська стрічка», яку в соціальних мережах за межами Росії почали називати «колорадською» (через кольори колорадського жука), була відроджена в Росії в останні роки. Президент Володимир Путін, який назвав розпад Радянського Союзу «найбільшою геополітичною катастрофою століття», докладає усіх можливих зусиль, щоб відродити почуття патріотизму у росіян.

Прихильники дій Росії в Україні використовують цю стрічку, щоб засвідчити підтримку вторгнення до Криму і опозицію до нової влади Києва. Багато законодавців Держдуми Росії почали носити ці стрічки, так само, як і проросійські активісти в Східній Україні демонструють їх на собі.

(Переклад з англійської Анни Шаманської)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG