Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратисти Слов’янська кажуть, що позиватимуться до «Гаазького суду»


Антитерористична операція у Слов’янську, що на Донеччині, триває. За інформацією українських силовиків, «місто практично очищене від сепаратистів». Активна фаза АТО була відновлена у п’ятницю о 4:30 ранку. Упродовж її проведення загинуло двоє українських військових. Сепаратисти також заявляють про вбитих з їхнього боку. Сьогодні ж у місті не працювали школи та більшість крамниць, дороги були перекриті сепаратистами, не працював залізничний вокзал.

Після активної фази антитерористичної операції у Слов’янську наразі активних дій не спостерігається, розповів Радіо Свобода голова Слов’янського осередку ВО «Свобода» Сергій Лілеєв, який зараз перебуває у місті.

«Приблизно з 4-ї до 8-ї ранку була активна фаза дій антитерористичної операції. Нарешті наші спецслужби входили навіть у межі міста Слов’янськ. До цього бої відбувалися лише на околицях, а цього разу навіть у межах міста. Але це все було до 8-ї ранку, зараз, наскільки я розумію, наші війська відійшли і все затихло», – каже Лілеєв.

Станом на 12:00 за Києвом Слов’янськ був фактично заблокований, розповів Сергій Лілеєв. «В місті будуються нові барикади, рух транспорту практично перекритий, залізничний вокзал закрили на сьогодні. Вокзал, думаю, буде закритий і завтра. Місто заблоковане, але заблоковане воно терористами, а не армією. Терористи захопили вокзал, перекрили дорогу на Краматорськ і контролюють місто», – розповів Лілеєв.

Як повідомили деякі українські ЗМІ, станом на 15:00 залізничний рух у Слов’янську частково відновлений.
Жителі села Андріївка блокують українські бронетранспортери
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Сепаратисти кажуть, що просто були проти сланцевого газу

Мешканець селища Бильбашовка, що за 10 кілометрів від Слов’янська, який попросив не називати його імені, розповів, що наразі багато хто з проукраїнських громадян залишили місто, оскільки бояться розплати сепаратистів.

«Багато хто з активістів наразі перебуває у полоні. Їх тримають у підвалах місцевої будівлі СБУ. Якщо раніше ми виходили з українськими прапорами і могли провести якийсь мітинг чи пікет, то наразі це неможливо, за це можуть навіть розстріляти», – говорить він.

Міністерство оборони ж заявило про двох загиблих військовослужбовців і кількох поранених під час обстрілу із зенітно-ракетного комплексу вертольотів Мі-24 поблизу Слов’янська.

Сепаратисти тим часом заявляють і про втрати з їхнього боку. «Зростає кількість вбитих та поранених з нашого боку», – сказала Радіо Свобода речниця самопроголошеного мера Слов’янська Стелла Хорошова. Щоправда, про яку саме кількість вбитих і поранених йдеться, Хорошова не уточнила, але зазначила, що наразі готується позов до «Гаазького суду з прав людини», якого насправді не існує.

«Трон Києва зайнятий хворими людьми. А враховуючи, хто саме радить Києву, то можна зробити висновок, що світ і досі не прокинувся, адже в іншому випадку вже б давно порушили питання про самодурство Заходу. А ми ж просто не хотіли в ЄС, хотіли провести референдум про самовизначення і ми проти видобування сланцевого газу, що є рівносильним Чорнобилю. Зараз громадянське населення Слов’янська готує документи щодо звернення до Гаазького суду з прав людини на хунту», – заявила речниця самопроголошеного мера Слов’янська.

Ракети з продуктової крамниці

Наразі ж, за повідомленням українських силовиків, антитерористична операція у Слов’янську триває. Місто оточене силами АТО. За словами командувача Національної гвардії Степана Полторака, Слов’янськ практично очищений від терористів. За його словами, бійці Нацгвардії, які зараз перебувають у Слов’янську, готові до виконання бойових завдань.

Російське МЗС заявило, що операція українських силовиків у Слов’янську призведе до «катастрофи». «У Росії обурені початком у Слов’янську каральної військової операції із залученням терористів із «Правого сектора» та інших ультранаціоналістичних організацій», – заявили в російському зовнішньополітичному відомстві. Москва також звинуватила США та Євросоюз у знищенні шансів на мирне вирішення кризи в Україні через підтримку «організаторів держперевороту в Києві в їхній лінії на силове придушення протестів».

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт висловився щодо подій у Слов’янку так: «Українські гелікоптери були збиті під Слов’янськом. Я припускаю, що ці ракети купили бабусі у місцевій продовольчій крамниці», – написав Більдт у своєму «Твіттері».
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG