Доступність посилання

ТОП новини

Силовики очищають Слов’янськ від терористів, а в Донецьку викрадають людей


Боєць Національної гвардії України під час АТО
Боєць Національної гвардії України під час АТО
У п’ятницю вранці на Донеччині відновилась активна фаза Антитерористичної операції (АТО). Українські силовики заблокували терористів у Слов’янську, мешканці там все менше допомагають бойовикам. У Донецьку ж прокуратура дала оцінку штурму своєї будівлі, що сталося днем раніше. Прокуратура відкрила карну справу за статтею «Тероризм».

Українським силовикам вдалось взяти під контроль усі блок-пости й деякі інші укріплення терористів у Слов’янську.

Мешканці міста говорять, що вранці стрілянина і протистояння мали місце і в центральній частині міста, наразі майже ніхто не виходить з помешкань, транспорту на вулицях немає. Через спробу захоплення бойовиками пасажирського поїзда і напад на майно Донецької залізниці, вокзал Слов’янська закрили, а всіх працівників евакуювали. Сепаратисти під час операції в місті чинили спротив, їм вдалось підбити два гелікоптери, в результаті цього двоє військових загинули, є травмовані. Відразу після цього силовики відзвітувались, що затримали кількох людей з поста, з якого стріляли по гелікоптерах.​

Прокуратура говорить про тероризм

У Донецьку штурм прокуратури кваліфікували як тероризм. Відповідне провадження відкрила обласна прокуратура.

«Дії бойовиків були кваліфіковані за ч.2. ст.258 Кримінального кодексу України – це терористичний акт. Наголошуємо, що такі злочинні дії не є цивілізованим та демократичним висловлюванням громадянської позиції. Ми наголошуємо, що зі злочинними угрупованнями, які вдалися до відвертого терору в інтересах зовнішнього агресора, будь-які перемовини не є прийнятними», заявила у розмові з Радіо Свобода прес-секретар установи Алла Коник.

Загалом, така заява і активізація антитерористичної операції вселили оптимізм у мешканців регіону, які засуджували пасивність влади у врегулюванні конфлікту.

Мешканці просять силовиків про захист

Мешканці Слов’янська переважно позитивно сприймають останні події, про це вони самі розповідають. Також, інші джерела зауважують, що почастішали випадки, коли люди надають правоохоронцям корисну інформацію щодо сепаратистів, про їх пересування тощо.

«Від місцевих жителів до штабу надходять звернення про допомогу та захист. Зокрема, люди повідомляють про провокацію, яку готують диверсанти – отруєння води у місцевому водогоні», – повідомляють в Антитерористичному центрі при СБУ.

У таборі прихильників так званої республіки, судячи з їхніх виступів та переговорів по радіозв’язку, щонайменше хвилювання і стурбованість. Самопроголошений мер Слов’янська вперше звернувся до мешканців із закликом сидіти вдома з огляду на небезпеку.

У Слов’янську продовжують утримувати заручників у місьвідділку міліції та СБУ. Сьогодні там на кілька годин зникли іноземні журналісти, але все минулося, їх відпустили і вони уже поза небезпекою.

Тим часом у Донецьку в п’ятницю прямо в центрі міста група озброєних людей схопила і відвезла у невідомому напрямку сотника місцевої самооборони, активіста Майдану Миколу Якубовича. Зараз інформації про те, де він перебуває, немає.

Також сьогодні на Донеччині була паніка через інформаційну провокацію. З невідомих джерел з’явилась інформація, що хтось отруїв воду в каналі Сіверський Донець-Донбас, який постачає питну воду в міста області. Таку інформацію розповсюджували навіть на великих підприємствах члени керівництва. Це спричинило паніку серед населення і черги за водою у крамницях. Місцева влада, СЕС та інші установи намагались протидіяти марній паніці, робили численні заяви і заміри води на санітарні норми, все виявилось у необхідних межах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG