Доступність посилання

ТОП новини

Лукін стверджує, що при звільненні експертів ОБСЄ вони потрапили в перестрілку


Інспекторів ОБСЄ звільнено з полону терористів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00
Представник президента Росії Володимир Лукін заявив, що на зворотному шляху зі Слов'янська при звільненні заручників, військовий експертів ОБСЄ, вони нібито потрапили в перестрілку.

Про це він сказав в суботу, 3 травня, в Донецьку на брифінгу.

«Деякі труднощі були у вигляді блокпостів по дорозі до Слов'янська з однієї й іншої сторін. Труднощі були і на зворотному шляху: на жаль, ми потрапили в перестрілку, але все скінчилося благополучно. Безпосередньо вивозив людей я та Євген Павлович Кожокін, мій старий товариш по Верховній Раді Росії. На одному з блокпостів нас чекав губерантора Сергій Тарута, який зіграв дуже позитивну роль у вирішенні цієї гуманітарної проблеми, за що ми висловлюємо йому велику подяку, і пан Ягланд (генеральний секретар Ради Європи – ред.)», – розповів Володимир Лукін.

Лукін при цьому підкреслив, що «зараз 12 людей перебувають в розпорядженні європейських структур».

25 квітня в Слов'янську терористи захопили автобус, в якому перебували 8 представників ОБСЄ, 5 військовослужбовців Збройних Сил України і водій. У складі групи ОБСЄ були четверо представників ФРН і по одному зі Швеції, Польщі, Данії та Чехії.

Бойовики заявили про намір обміняти їх на своїх полонених, зокрема, на заарештованого «народного губернатора» Донецька Павла Губарєва».

27 квітня терористи звільнили шведського військового у зв'язку з тим , що він хворіє на цукровий діабет.

Сьогодні бойовики звільнили решту заручників.

Водночас МЗС України заявило, що групу міжнародних та українських спостерігачів, яких утримували екстремісти у заручниках в Слов’янську, вдалося звільнити після отримання інструкцій з боку російських властей.

«Рішення було прийняте після отримання недвозначних інструкцій з боку російських властей, що вкотре засвідчує підпорядкованість екстремістів Москві», – йдеться у заяві зовнішньополітичного відомства України.

Звільненню інспекторів передувала заява Служба безпеки України про те, що вона отримала докази безпосереднього впливу російської сторони на захоплення членів військової версифікаційної місії країн-учасників ОБСЄ.

«Попри заяви російської сторони про те, що відповідальність за захоплення заручників лежить на Україні, запис телефонної розмови між спеціальним представником президента РФ Володимиром Лукіним та ватажком озброєних терористів «Стрєлком» Ігорем Гіркіним (Стрєлковим) свідчить про те, що офіційна російська сторона координує дії бойовиків і має безпосередній вплив на їхні рішення», – йшлося в повідомленні прес-служби СБУ

За даними СБУ, полковник ГРУ Росії Ігор Гірін діє в Україні під іменем Ігор Стрєлков. Він народився 17 грудня 1970 року. Номер паспорта громадянина Росії: №4506460961, зареєстрований у Москві за адресою Шенкурський проїзд 8Б, квартира 136.
XS
SM
MD
LG