Доступність посилання

ТОП новини

Звільнені інспектори з країн ОБСЄ прибули до Берліна


Семеро співробітників військової верифікаційної групи з країн ОБСЄ прибули до Берліна. Про це пізно ввечері 3 травня заявила міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Ляйнен.

Військові експерти перебувають «у доброму стані», наголосила вона.

Спостерігачі були захоплені проросійськими сепаратистами поблизу Слов’янська 25 квітня. Вони називають найважчими перші вісім-десять годин перебування у руках сепаратистів.

Спершу самопроголошений «мер Слов’янська» В’ячеслав Пономарьов називав спостергіачів «військовополоненими» і наполягав, що їхнє зільнення можливе в обмін на ув’язнених сепаратистів. Згодом Пономарьов сказав, що четверо німців, чех, поляк і данець «перебувають у гостях».

3 травня військові інспектори ОБСЄ були визволені з полону в Слов'янську. У звільненні експертів ОБСЄ брав участь представник президента Росії Володимир Лукін. СБУ та МЗС України заявили, що звільнити заручників вдалося лише після отримання сепаратистами відповідних інструкцій з Москви.

Звільненню інспекторів передувала заява Служба безпеки України про те, що вона отримала докази безпосереднього впливу російської сторони на захоплення членів військової версифікаційної місії країн-учасників ОБСЄ.

«Попри заяви російської сторони про те, що відповідальність за захоплення заручників лежить на Україні, запис телефонної розмови між спеціальним представником президента РФ Володимиром Лукіним та ватажком озброєних терористів «Стрєлком» Ігорем Гіркіним (Стрєлковим) свідчить про те, що офіційна російська сторона координує дії бойовиків і має безпосередній вплив на їхні рішення», – йшлося в повідомленні прес-служби СБУ

За даними СБУ, полковник ГРУ Росії Ігор Гірін діє в Україні під іменем Ігор Стрєлков. Він народився 17 грудня 1970 року. Номер паспорта громадянина Росії: №4506460961, зареєстрований у Москві за адресою Шенкурський проїзд 8Б, квартира 136.
XS
SM
MD
LG