Доступність посилання

ТОП новини

Бій за Слов’янськ: 5 травня


Українські солдати біля блокпосту, що поряд зі Слов'янськом, 5 травня 2014 року
Українські солдати біля блокпосту, що поряд зі Слов'янськом, 5 травня 2014 року
На околицях Слов’янська в понеділок із самого ранку тривали бої. Цього дня загинули чотири бійці загону Антитерористичної операції і понад 30 осіб поранено. Вдень там сепаратисти підбили військовий гелікоптер Збройних сил України. У Національній гвардії України заявляють, що серед терористів є люди, схожі на бойовиків із Чечні, всі вони мають відмінну військову підготовку, в них у руках важке озброєння, аж до мінометів.

Загони Антитерористичної операції (АТО) практично захопили в кільце терористів, що у Слов’янську. А бої точаться в районі одного із заводів між блокпостами, що на міській околиці. Кільце невпинно стискається, а озброєні так звані ополченці чинять спротив.
Українські силовики на блокпості біля Слов'янська
Українські силовики на блокпості біля Слов'янська

За словами міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, у понеділок вранці силовики АТО викрили засідку серйозно озброєних диверсантів із сусідньої держави.

«Ви чуєте, стріляють, зокрема і з крупнокаліберної зброї, застосовують міномети та подібну техніку. Ну он, бачите, стріляють», – звернув увагу журналістів на постріли десь там за кілометр-другий Арсен Аваков.
Бій за Слов’янськ: 5 травня
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Командувач Національної гвардії України Степан Полторак упевнений, що з боку так-званих народних ополченців бій ведуть добре підготовлені військові із сусідньої держави, не тільки росіяни, а, як він стверджує, із Чеченської Республіки. Але офіційно інформацію про участь у боях бойовиків із Чечні в східних областях українська чи-то російська влада не підтверджували.

Як розповів командувач Національної гвардії України Степан Полторак, Слов’янськ розташовується в лісистій місцевості – це додає силовикам додаткових клопотів. До того ж, головна тактика диверсантів – провокування бійців АТО на застосування важкої зброї проти мирного населення Слов’янська. Оборонне керівництво України наголошує, що українська армія не може собі дозволити піти зі зброєю проти простих мешканців. А зараз важливо, не дозволити терористам закріпитися в Красному Лимані, Краматорську тощо.

«Тому ті, хто починає розповідати, що операція триває повільно, погано… кожен має займатися своєю справою. І політикам я кажу, треба не «розумничати», а варто допомагати», – наголосив Степан Полторак.
Міністерство оборони оприлюднило відео проходження АТО на Сході України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Воякам зараз потрібно десять тисяч бронежилетів

На запитання преси, а як саме допомагати, Арсен Аваков відповів, та хоча б морально чи забезпечуючи армію бронежилетами – українським воякам зараз потрібно десять тисяч спецжилетів.

«Коли йде така війна я прошу всіх тих, хто в тилу, хто «розумничає», хто дає поради, зрозуміти реальну ситуацію – у нас армію розвалювали методично всі останні роки. У нас немає нормальних Збройних сил, у нас немає адекватних спецпідрозділів. Те, що зараз відбувається – це бойове згуртування, перше за багато років. Ми бачимо хто імітатор, хто відмовляється, хто грає, а хто не боїться. Це складна ситуація з якої треба вибиратися», – наголосив Арсен Аваков.
Проросійські бойовики в Слов'янську, 5 травня 2014 року
Проросійські бойовики в Слов'янську, 5 травня 2014 року

Вже після того, як журналісти виїхали з одного із блокпостів Слов’янська, там приблизно о 14:30 бойовики збили крупнокаліберним кулеметом військовий гелікоптер МІ-24. Авіамашина впала в річку, льотчики залишилися живі. Але поки ми їхали звідти, до Харкова, нам повсякчас повідомляли про збільшення кількості вбитих силовиків АТО та поранених. Четверо загинуло, і 30 осіб поранені. По дорозі ми бачили з десяток автобусів із військовими, які прямували до Слов’янська, одна за одною туди їхали швидкі.

Напруження ситуації додає й інформація від самих сепаратистів, які повідомляють, що до Слов’янська прибув підрозділ із Криму, що поспішав сюди «на порятунок південного сходу». Також сюди нібито приїхала група бойовиків із Луганська. Про це заявив один із представників самопроголошеного мера Пономарьова.
Наслідки ранкової перестрілки на околиці Слов'янська
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG