Доступність посилання

ТОП новини

Чубаров: місцева влада почала репресії, щоб залякати кримських татар


Рефат Чубаров
Рефат Чубаров
Сімферополь – «Прокуратура» Криму порушила кримінальне справу проти голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, звинувативши його в «екстремізмі» та погрожує «ліквідувати» представничий орган кримських татар. У понеділок в судах оголосили перші вироки (грошові штрафи) кримським татарам – учасникам мирної акції протесту проти заборони в’їзду до Криму їхньому лідерові Мустафі Джемілєву.

Голова Меджлісу Рефат Чубаров вважає, що так звана «влада Криму» спровокувала кримських татар на масові дії, відмовивши Мустафі Джемілєву у праві вільного пересування. Про це він повідомив заявив на прес-конференції у Сімферополі.

«Усі ці події, що відбулися в Армянську, коли тисячі кримських татар поїхали назустріч Мустафі Джемілєву, і ці події, які там потім сталися, відбулися виключно через те, що влада вжила заходів, які спровокували людей. Не варто забувати, що мова йде про Мустафу-ага, людину, яка всесвітньо відома. І тим, хто ухвалював це рішення – це також було відомо», – зазначив Чубаров.

Голова Меджілсу каже, що кримінальне переслідування може завершитися для частини учасників подій 3 травня суворими покараннями. «Це форма тиску та шантажу на Меджліс, мовляв, заспокойтеся, нічого не буде хорошого ані для вас, ані для кримських татар, або, як казав інший великий діяч ХХ-го століття, – «перегиби» на місцях», – додав він.

За словами Рефата Чубарова, діалог із кримськими татарами необхідно вести не представникам кримської влади, які «ще рік тому протидіяли відновленню прав кримських татар», а тим, «хто сьогодні ухвалює рішення у Москві».

«Провівши засідання Курултаю 29 березня, ми усі сигнали подали, але на них немає відповіді, – сказав голова Меджлісу.

Поклонська пообіцяла «ліквідувати» Меджліс

Рефат Чубаров вважає, що нині проблема не у представничому органі кримських татар. «Мало декларувати, що кримські татари будуть реально відновлені у правах. Як? Яким чином вони братимуть участь у реальному житті, щоб реально бути спокійними за своє сьогодення та майбутнє?» – запитує Рефат Чубаров.

Коментуючи заяву «прокурора» Криму Наталії Поклонської, в якій вона пообіцяла «ліквідувати» Меджліс кримськотатарського народу, Чубаров сказав: «Я ще не бачив документа, але ця фраза – я гарантую ліквідацію Меджлісу – мене, як історика, переносить до іншого часу та інших людей, більш сумнозвісних аніж пані прокурор. Побачимо».

У суботу, 3 травня в інтернеті з’явилося публічне звернення «прокурора» Криму, в якому вона сказала, що прокуратура спрямувала дві постанови до ФСБ Росії щодо дій керівників Меджлісу, які були кваліфіковані як екстремістські.
Прокуратура Криму погрожує ліквідувати Меджліс
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:30 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG