Доступність посилання

ТОП новини

Чи допоможуть соціальні мережі виграти президентські вибори?


Київ – 18 із 21 кандидата на президента України мають акаунт у найпопулярнішій соціальній мережі «Фейсбук». Політтехнологи радять політикам використовувати інтернет-платформи як засіб спілкування з виборцями. Водночас експерти закликають не переоцінювати ефект «Фейсбуку» та інших соцмереж, бо вони не здатні суттєво збільшити електорат перед президентськими виборами.

Соціальні мережі стали настільки ж ефективним каналом комунікації між політиками та електоратом, як і традиційні медіа. Такої думки дотримується політтехнолог Сергій Гайдай. Він вважає, що найефективнішими у впливі на електорат є ті пости, де відчувається індивідуальність і авторський стиль політика.

Якщо політик особисто, не наймаючи найманців, пише в соцмережах – це один із важливих компонентів його образу
Сергій Гайдай
«Якщо політик особисто, не наймаючи найманців, пише в соцмережах – це один із важливих компонентів його образу. Він більш сучасний, його більш сприятливо сприймає особливий прошарок людей, які орієнтуються на соцмережі», – додає Сергій Гайдай.

​Зокрема, такі кандидати на президента України як Ольга Богомолець, Олег Ляшко та Анатолій Гриценко переважно пишуть у соцмережах пости та відповідають на коментарі френдів самі. Особисті повідомлення від імені Петра Порошенка та Сергія Тігіпка чергуються із викладами з їхніх офіційних сайтів. Натомість, сторінками у «Фейсбук» Юлії Тимошенко, Олега Тягнибока та Дмитра Яроша займаються, переважно, прес-служби.

Кілька тисяч переглядів банера нічого не додасть – Баштовий

На думку експерта з нових медіа Андрія Баштового, медіасфера дуже змінилася з появою соціальних мереж. Сторінками у «Фейсбуці» чи «Вконтакте» не варто нехтувати, адже це доступний ресурс для реклами та агітації. Натомість, популярна раніше зовнішня реклама вже не настільки ефективна.

«Кілька тисяч переглядів певного банера до голосів нічого не додасть. Справді, з людьми треба говорити», – зауважує експерт.

Поки що не почали активний діалог із виборцем у соцмережах Михайло Добкін та Петро Симоненко. Ці політики майже не орієнтуються на аудиторію соціальних мереж та рекламують себе у більш традиційний спосіб.
Акаунт у соцмережі зробити дешевше, ніж сайт розробити і замовити програмістам
Денис Богуш

Президент Центру вивчення маніпулятивних технологій Денис Богуш вважає, що соціальні мережі ​ефективні не лише для спілкування з електоратом. На думку цього експерта, їх можна використовувати для внутрішньої комунікації передвиборчих штабів. Зокрема, йдеться про платформу для збору коштів або джерело інформації для медіа.

«Акаунт у соцмережі зробити дешевше, ніж сайт розробити і замовити програмістам, тому соцмережі виконують комунікаційну функцію з журналістами», – коментує Денис Богуш.

Проте соціальні мережі не здатні суттєві вплинути на електорат того чи іншого політика напередодні виборів, підсумовують експерти. Денис Богуш пояснює це тим, що голосують, переважно, люди старшого покоління, які не користуються мережами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG