Доступність посилання

ТОП новини

Путін зацікавлений у трупах сепаратистів? (Огляд преси)


Київ – Чого хоче президент Путін? Перетворити Донбас в друге Придністров'ї? Приєднати південно-східні області України до Росії? Посадити свою людину в Києві? Можливо, в запасі у Москви є кілька геополітичних сценаріїв. Але, як припускає дописувач газета «Сегодня», паралельно переслідується ще одна мета – виховна. Російський самодержець хоче продемонструвати всім і вся, що революція – це дуже погано. Непокірна країна повинна зануритися в кривавий хаос, щоб більше ніхто і ніколи не посмів бунтувати проти царя-батюшки. Не ходіть, діти, на Майдан гулять! З самого початку було зрозуміло, що Кремль зробить все можливе для ескалації насильства в Україні. Не має значення, хто перемагає – сепаратисти чи державники. Головне, що українці вбивають один одного. Кремлівська гра припускає масові жертви серед «своїх» – тобто серед українських громадян, що підтримують Москву. Але «своїми» вони вважаються лише номінально. Фактично це такий же списаний матеріал, як заручники на Дубровці або в Беслані. Труп проросійського активіста в Одесі приносить Путіну не меншу користь, ніж труп проукраїнського активіста. Люди з георгіївськими стрічками іноді щиро люблять Росію. Але російському керівництву вигідно, щоб ці люди гинули, переконаний дописувач. І чим болісніше їх смерть, тим краще: пагубна сутність революції буде яскравіше кидатися в очі.

Москва використовує в Україні нову модель асиметричного конфлікту, – вважають зарубіжні експерти газети «Україна молода». Ця модель полягає у використанні великої кількості таємних, сторонніх агентів, від яких можна легко відхреститися, так, як це було спочатку в Криму. До них належать місцеві бандити, які можуть надати достатню кількість як союзників на місцях, так і вуличних бійців. Українські бандитські угруповання, на думку аналітика, мають прямі зв’язки з російськими колегами. Скажімо, «донецький клан» – з російським Солнцевським угрупованням. І не тільки. Злочинні угруповання Західної України також націлені на Росію, оскільки у своїй діяльності – контрабанда наркотиків тощо – залежать від російських бандитів, резюмує експерт. Заголовок матеріалу «Агенти зі злодійської «малини».

Олег Царьов в ефірі російського телебачення заявив про намір створити нову республіку, т.зв. Новоросію. За його словами, туди увійдуть 8 південно-східних областей. Експерти газети «Сегодня» впевнені: Царьов лише озвучує позиції Кремля щодо України. Бо Донбас Росії не потрібен – це дотаційний регіон, а після приєднання Криму уряд Російської Федерації ще один збитковий проект не потягне. Тому й пропонується такий варіант. На цьому наголошується в статті «Проект «Новоросія»: Росії не потрібний збитковий Донбас».

Про єдину в Україні жінку-пілота з київського аероклубу «Аеропракт» Надію Брай, яка власним коштом і з власної ініціативи патрулює український кордон, розповідає газета «Факти». Стаття називається «Все життя мені доводилось ламати чоловічий стереотип, що жінка не може керувати літаком».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG