Доступність посилання

ТОП новини

В Криму триває свавілля «самооборони» щодо кримських татар


Сімферополь – В окупованому росіянами Криму найбільш вразливими є кримські татари та етнічні українці. Такого висновку дійшло Управління верховного комісара ООН з прав людини за підсумками роботи моніторингової комісії. Порушення прав людини щодо кримських татар стають дедалі частішими, констатують в Управлінні. Жертвами свавілля кримської «самооборони» та бездіяльності місцевої поліції стають усе більше кримських татар.

Попри обіцянки представників вищої влади Росії відновити права кримських татар, в анексованому Криму частішають випадки порушення базових прав людини стосовно корінного народу півострова. Як розповів Радіо Свобода голова Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров, прикладом таких порушень може стати випадок, що стався у квітні цього року з місцевим жителем Сімферополя – кримським татарином.

Чоловіка жорстоко побили, є повний перелік діагнозу. 18 квітня він написав заяву до поліції. До сьогодні до нього навіть дільничний не прийшов
Рефат Чубаров
​«У дворі будинку була група людей – це сусіди побитого. Із ними стояв незнайомець. І цей незнайомець, який представився Костею, сказав про те, що він житиме у цьому дворі та попросив чоловіка продати свій будинок. Почувши відмову, Костя почав погрожувати. Зрештою чоловіка жорстоко побили, є повний перелік діагнозу. 18 квітня він написав заяву до поліції. До сьогодні до нього навіть дільничний не прийшов», – розповів Рефат Чубаров.

Відмова показувати документи може обернутися побоями

Останнім прикладом правового свавілля, жертвою якого можуть стати пересічні мешканці Криму, стало застосування сили представниками «самооборони» до члена Меджлісу Абдурамана Егіза, коли той відмовився пред’явити їм свої документи.

Вони не стали слухати, надягнули мені наручники, почалася колотнеча
Абдураман Егіз
​«Їхній представник, так само одягнений у форму «самооборони», показав мені якийсь документ, але він не виглядав офіційно. Тому я сказав, що все ж таки прошу, щоб підійшли представники поліції. На що вони не стали слухати, надягнули мені наручники, почалася колотнеча», – каже Абдураман Егіз.

Згодом «самооборонівці» його звільнили, але не пояснили своїх дій і не вибачилися. Раніше Меджліс кримськотатарського народу звертався з вимогою негайно розпустити парамілітарне формування кримську «самооборону» як «головне джерело беззаконня та злочинів» на півострові. Тим часом кримська влада продовжує наділяти «самооборонівців» усе більшими повноваженнями та нагороджує їх медалями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG