Доступність посилання

ТОП новини

Під час Женеви-2 Росія хоче заговорити двома голосами?


Росія бачить сенс у проведенні нового раунду міжнародних переговорів щодо врегулювання конфлікту на Сході України лише в разі залучення до них представників сепаратистів. Кремль їх називає «мирним населенням», ополченцями або «опозицією до київської влади». Таку пропозицію озвучив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. Чи, справді, Женева-2 не можлива без виконання такої вимоги з боку Росії? ЄС та США поки що відмовчуються стосовно цього. Виконувач обов’язків міністра закордонних справ України Андрій Дещиця підтвердив готовність Києва до нового раунду, але відкинув вимогу Лаврова про участь сепаратистів у переговорах. Експерти наголошують: Росія хоче заговорити двома голосами на цих перемовинах і реалізувати «боснійський сценарій» в Україні.

Після 124-ї зустрічі Комітету міністрів Ради Європи у Відні міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров вийшов з новою ініціативою щодо врегулювання кризи в Україні. Він заявив, що до нових міжнародних переговорів щодо врегулювання конфлікту на Сході України мають бути залучені сепаратисти, яких російський міністр називає «опозицією до нинішнього українського режиму».

«Знову збиратися в тому ж форматі, коли опозиція нинішньому режиму в Україні відсутня за столом переговорів, заледве це щось може додати. Ми будемо ходити по колу й будемо знову говорити, що треба виконувати все те, про що домовилися. А виконувати повинні українці: і режим, і ті, хто йому протидіє, – тому що їм жити в одній країні», – заявив очільник російського МЗС.

Також, за словами Лаврова, українська влада має відкликати армію зі східних регіонів, щоб знизити напруженість. Він також укотре зауважив, що вибори в Україні нині проводити не можна. Причина, ним озвучена: використання «проти мирного населення» армії. Хоча офіційний Київ неодноразово наголошував, що армія використовується проти бойовиків, добре забезпечених російською зброєю. І ці «мирні протестувальники» збили кілька українських військових гелікоптерів та вбили п'ятьох пілотів.

Тим часом ідея проведення Женеви-2 вже активно обговорюється й іншими міжнародними сторонами. Щоправда, жодна з них не промовляє ані слова на рахунок пропозиції Росії залучити до перемовин сепаратистів. Так, речниця верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики Катрін Аштон Майя Коціянчич підтвердила готовність ЄС до нової зустрічі щодо України.

Ми відкриті до ідеї нової зустрічі, якщо це буде корисно й посприяє деескалації
Майя Коціянчич
«Ми відкриті до ідеї нової зустрічі, якщо це буде корисно й посприяє деескалації. І, як я уже зазначала, верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики сьогодні перебуває у Вашингтоні, а минулої п’ятниці вона була в Берліні, щоб обговорити зусилля, яких потрібно докласти для деескалації кризи», – сказала Майя Коціянчич.

Україна готова до нового раунду переговорів, але не за боснійським сценарієм

Українська сторона теж готова до зустрічі. Виконувач обов’язків міністра закордонних справ України Андрій Дещиця під час переговорів у Відні з німецьким колегою Франком Вальтером-Штайнмаєром на його пропозицію провести другий етап Женевської зустрічі відповів згодою.

Очільник українського зовнішньополітичного відомства запевнив, що Київ завжди готовий до конструктивного діалогу в інтересах українського народу. При цьому він зауважив, що якщо б усі сторони, передусім Росія, доклали максимальних зусиль з реалізації положень чинного Женевського документа, цього було б достатньо для повноцінної деескалації ситуації на Південному сході України.

Міністр також відкинув вимогу Сергія Лаврова залучити до переговорів сепаратистів, зауваживши натомість, що Росія має припинити втручатися у внутрішні справи України напередодні виборів 25 травня. Саме останнє він назвав передумовою для нового раунду перемовин.

Політолог Юрій Рубан переконує, що такими заявами Москва реалізує для України так званий боснійський сценарій, тобто перетворення її де-факто на об’єднання кількох квазі-держав під контролем Кремля і з маріонетковими урядами на чолі.

На цих переговорах Росія буде говорити двома голосами
Юрій Рубан
«Можна самим погодитися на ситуацію розділу України за боснійським сценарієм. Тоді, звичайно, треба сідати за стіл переговорів з цими терористами, сепаратистами, можна називати їх як завгодно, як нав’язує нам Росія. Вона їх озброїла, вона надає всю можливу логістичну, організаційну підтримку. Це означає, що на цих переговорах Росія буде говорити двома голосами», – вважає експерт.

За словами експерта, сьогодні Кремль випереджає українську владу в реакції на події та вмінні використати час на свою користь. Паузу між Женевою-1 та можливою Женевою-2 режим Путіна використав для мобілізації сепаратистів, хоча й дотримався своєї, ймовірно, головної обіцянки – не вводити війська в Україну.

«Росія і так вважає, що вона на першій Женевській зустрічі пішла на певні поступки. Ми з вами здогадуємося, що ключовим досягненням Женеви була обіцянка Росії не вводити війська в обмін на те, що Захід обіцяв не запроваджувати третій пакет санкцій. Це дотримується, але Росія використала цю паузу краще, ніж українська влада. Росія змогла відмобілізувати й організувати всі сепаратистські сили», – відзначає Юрій Рубан.

АТО відбувається з труднощами, треба шукати політичні рішення. Але як?

Втім, експерти відзначають, що політичне вирішення конфлікту на сході України є актуальним, адже військова операція наштовхується на численні перешкоди й забирає людські життя.

Зокрема, у вівторок, 6 травня, голова СБУ Валентин Наливайченко заявив, що ситуація у Донецькій і Луганській областях залишається складною через позицію мирного населення цих регіонів. За його словами, частина людей, яка там мешкає, перебуває під серйозним інформаційним впливом Росії і не довіряє до кінця зусиллям Києва, спрямованим винятково на ліквідацію терористів.

Однак боснійський сценарій політичного вирішення, який лобіює Росія і який озвучують очільники сепаратистів, офіційна київська влада відкидає. А ЄС та США наголошували, що українці повинні самостійно визначити майбутній устрій своєї країни без будь-якого зовнішнього втручання.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG