Доступність посилання

ТОП новини

Маріуполь і Слов’янськ. Ситуація змінюється


Барикади біля міськради Маріуполя
Барикади біля міськради Маріуполя

Марк Крутов

Маріуполь став першим містом Донецької області, в якому владі вдалося досягти помітного успіху в рамках Антитерористичної операції, проте успіх цей може бути недовгим. Будівля міськради в середу в черговий раз переходила під контроль активістів «Донецької народної республіки» (ДНР). МВС повідомляє про затримання «міністра оборони ДНР» – можливо, саме його арешт і був метою нічної операції.

Вранці в середу на флагштоку біля будівлі міської ради о 8-й годині ранку знову був встановлений український прапор. Прихильники єдності України розбирали барикади, зведені активістами «Донецької народної республіки».

Кілька сотень противників нової української влади, втім, практично відразу зібралися поруч і почали висловлювати обурення тим, що відбувається. Близько полудня український прапор був знову зірваний, а замість нього активісти вивісили прапори Росії і «Донецької республіки». Це сталося після того, як солдати внутрішніх військ, які охороняли периметр навколо міськради, з невідомої причини пішли з площі. Незабаром після цього протестувальники знову зайняли будівлю.

Як повідомляє «Сайт міста Маріуполя», в приміщенні міськради проросійські активісти «надихалися газом, який правоохоронці, за чутками, використовували вночі під час штурму». Кількох людей забрали на швидких до лікарні, зараз у будівлі вже близько 1000 чоловік, міліції або військових на площі немає, прихильники «Донецької республіки» також покинули міськраду, але охороняють вхід до неї. Частина активістів пікетує відділення міліції, куди були доставлені затримані при штурмі будівлі прихильники ДНР. В очікуванні нових безладів місцеві підприємці закривають свої торговельні точки, не чекаючи закінчення робочого дня.

До цього події розвивалися таким чином. Близько 10-ї години вечора за місцевим часом на вулицях Маріуполя – приморського промислового міста в Донецькій області – завили сирени. У соціальних мережах з’явилися повідомлення прихильників самопроголошеної «Донецької народної республіки» про те, що місто штурмує українська армія. На центральних вулицях проросійські активісти запалили автомобільні покришки, кілька доріг перекрили захопленими тролейбусами (спеціально спалювати їх, як це зробили на початку тижня ополченці в Краматорську, не стали, але один тролейбус таки згорів, сьогодні вранці його вже прибрали з вулиці).

У центрі закрилися ще працюючі до цього часу магазини, в соціальних мережах були повідомлення про перестрілки на одній з міських околиць.

Вранці в середу місцева міліція повідомила про те, що жертв і постраждалих в результаті нічних подій немає. Пізніше вже в офіційному повідомленні МВС України з’явилася інформація про одного загиблого і двох затриманих «терористів». Самі проросійські активісти повідомляють про двох загиблих у своїх лавах. Дійсно, в Twitter є кілька фотографій, які можуть бути підтвердженням інформації про жертви, проте доказів, що вони зроблені в Маріуполі або його околицях вчора або сьогодні, немає.

За однією з версій, основною метою операції силовиків у Маріуполі було не звільнення будівлі міськради від активістів ДНР, а арешт так званого «міністра оборони» самопроголошеної республіки Ігоря Какідзянова. Про його затримання повідомила прес-служба МВС України, пізніше в соцмережах з’явилися і фотографії.

Маріуполь є районним центром Донецької області. Активісти ДНР утримували тут лише будівлю міськради. Єдину спробу активізувати свої дії вони зробили 16 квітня, спробувавши взяти штурмом військову частину. Військові у відповідь відкрили вогонь, загинули три людини. Після цього нових спроб ескалації конфлікту не було (якщо не рахувати декількох погромів офісів та банкоматів «Приватбанку», а також штабу кандидата в президенти України Петра Порошенка), і лише 24 квітня з’явилися повідомлення про те, що міськраду нібито атакували прихильники «Правого сектора». Правда, практично відразу з’ясувалося, що ніякого штурму не було, а за однією з версій те, що сталося було інсценуванням для журналістів російських телеканалів. Так чи інакше, активісти самопроголошеної ДНР до сьогоднішнього дня зберігали контроль над будівлею.

Незважаючи на те що очевидці вчорашніх подій повідомляли про висадку українського десанту в околицях міста і БТРах на об’їзній дорозі, сам штурм будівлі міської ради було здійснено силами місцевої міліції, повідомила Радіо Свобода Олена, журналіст сайту «Новости города Мариуполя»:

«Під містом дійсно вчора накопичувалася військова техніка, БТРи, однак у самому Маріуполі її не було. У будівлі міськради нікого немає, куди пішли люди, що займали його, чи були вони заарештовані, поки невідомо. Вранці місто прокинулося і почало жити нормальним життям, транспорт працює, комунальники розчищають вулиці, де палили покришки, місто живе», – розповіла вона.

За офіційною версією маріупольської міліції, яка поширювалася ще до заяв МВС про арешт Ігоря Какідзянова, подія в Маріуполі минулої ночі була не штурмом, ініційованим правоохоронними органами або силовиками, а лише реакцією на дії проросійських активістів.

«Увечері 6 травня в чергову частину Маріупольського міськуправління міліції надійшло повідомлення про те, що на проспекті Леніна біля підземного переходу невідомі перекривають проїжджу частину автомобільними шинами і різними предметами, учиняють масові заворушення, тим самим намагаючись дестабілізувати обстановку в місті. Було встановлено, що група людей валить дерева, зносить шини і підпалює їх посеред проїжджої частини. Таким чином, правопорушникам вдалося заблокувати рух транспорту. Крім того, перешкодою на дорозі зловмисники зробили громадський транспорт. Вони привели в непридатність тролейбус, порізавши колеса, і поставили його посеред проспекту Металургів. Співробітники маріупольської міліції вжили спеціальних заходів з метою припинення масових заворушень. У результаті 7 травня в 6:00 силовики звільнили будинок міської мерії. Міліціонери затримали ряд осіб, які можуть бути причетні до даних протизаконних дій».

Іншою точкою напруженості в Донецькій області залишається місто Слов’янськ. Спеціальний кореспондент Радіо Свобода в Слов’янську повідомляє, що всю ніч на околицях міста, в тому числі в районі телевізійної вишки, були чутні постріли і вибухи, вранці тривав бій на одному з блокпостів на північно-східній околиці міста, який, імовірно, був обстріляний військовими з вертольота.

Полиці продуктових магазинів в Слов'янську практично спорожніли - нові продукти в місто не завозяться
Полиці продуктових магазинів в Слов'янську практично спорожніли - нові продукти в місто не завозяться

Керівництво антитерористичної операції стверджує, що частина ополченців намагалася вийти з оточення і передислокуватися в інше місце, але вони були зупинені військовими і солдатами національної гвардії. За словами нашого кореспондента, людей на барикадах у центрі міста дійсно стало менше, а контрольована ними територія зменшилася до декількох кварталів навколо захоплених адміністративних будівель. Проте українська армія і підрозділи національної гвардії в місто поки не заходять. У Слов’янську залишається складною ситуація з продовольством: нових продуктів в місто не завозять, полиці магазинів спорожніли, за хлібом та іншими товарами шикуються черги.

Проблеми з хлібом і в сусідньому Краматорську: як пише сайт «Корреспондент.нет», люди купують борошно і печуть хліб самі. В цілому ситуація не сильно відрізняється від того, що відбувалося в останні дні за винятком однієї цікавої деталі: сьогодні з будівлі міської адміністрації зник вивішений тут раніше російський прапор.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG