Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокурор назвав 4 факти, за які відповідатиме міліція в Одесі


Проросійські активісти в Одесі, 2 травня 2014 року
Проросійські активісти в Одесі, 2 травня 2014 року
Після зміни обласного керівництва в Одесі правоохоронці активніше беруться за розслідування трагічних подій 2 травня, в яких загинули понад 40 людей. Силовики запевняють, що винних виявлять і покарають.

В Одесі вже розслідують два кримінальні провадження через події попередніх днів, повідомив виконувач обов’язків генерального прокурора Олег Махніцький. Одне з них стосується сутичок 2 травня – тоді антиукраїнські нападники вбили з вогнепальної зброї кількох учасників маршу за єдність України, здійснивши свій напад за сприяння частини працівників міліції, а потім майже 40 проросійських активістів загинули в пожежі будівлі, де вони забарикадувалися, коли проукраїнські сили виявилися в більшості. Друге провадження – щодо подій наступного дня, коли під тиском проросійської юрби міліція відпустила значну частину затриманих нападників.
Коли бандити стріляли в людей, працівники міліції стояли поряд бездіяльно. І бандити були в червоних пов’язках, і працівники міліції були в червоних пов’язках
Олег Махніцький

«Коли бандити стріляли в людей, працівники міліції стояли поряд бездіяльно. Це один факт. Другий факт – що була підготовка: і бандити були в червоних пов’язках, і працівники міліції були в червоних пов’язках. Третій факт: коли почався штурм міського управління міліції, частина працівників міліції покидала щити і перейшла на бік бандитів. І останній факт – це факт звільнення затриманих злочинців», – сказав Махніцький на прес-конференції.

Голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко, зі свого боку, заявив, що в Одесі припинили діяльність конвертаційного центру, який фінансував дії сепаратистів 2 травня. За його словами, до діяльності цього центру були причетні колишні перший віце-прем’єр Сергій Арбузов і міністр доходів і зборів Олександр Клименко. Останній уже заперечував заяви СБУ попередніх днів про його причетність до подій в Одесі, та керівник служби повторив своє звинувачення.

А виконувач обов’язків голови адміністрації президента Сергій Пашинський повідомив, що в Одесі колишньому заступникові начальника обласної міліції Дмитрові Фучеджи обрали як запобіжний засіб домашній арешт. Той під час заворушень 2 травня потрапив у численні відео й фото, коли, як і частина міліціонерів, перебував разом із нападниками.

Щоправда, під вечір міністр внутрішніх справ Арсен Аваков оприлюднив цілком іншу версію: за його словами, Дмитро Фучеджи ще вранці втік із України й нині оголошений у розшук.

Одеса – місто аполітичне, але…

Таких насильницьких, кривавих подій в Одесі ще не було за час протистояння «Майдану» й «антимайдану», сказала Радіо Свобода одеська журналістка Зоя Казанжи. «Справа в тому, що Одеса – це місто, яке досить аполітичне і ніколи не цікавилося так активно і бурхливо політикою, як останні кілька місяців», – сказала вона напередодні свого призначення на офіційну посаду.

Новий голова Одеської облдержадміністрації Ігор Палиця, призначений у вівторок, узяв Зою Казанжи до своєї команди – тепер відома активістка одеського Євромайдану стала заступником голови ОДА з питань внутрішньої політики. Після призначення, написала вона у фейсбуці, «в моїй системі координат нічого не змінюється».
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG