Доступність посилання

ТОП новини

«Група семи» допоможе модернізувати енергосистему України


Рим – Держави «Групи семи» обіцяють допомогти Україні посилити її енергобезпеку. Про це йдеться у спільній декларації міністрів енергетики країн «Групи семи», які зустрічалися в Римі 5-6 травня. Вони обговорили шляхи зміцнення колективної енергобезпеки та зменшення залежності від російського газу у світлі загострення українсько-російського конфлікту. Тепер до їхніх рекомендацій мають дослухатися лідери країн G7, які 4-5 червня зберуться на саміт у Брюсселі.

Римське засідання міністрів енергетики G7 не було присвячене виключно конфлікту довкола України. Та саме він став приводом для обговорення колективної енергобезпеки, пояснила міністр економічного розвитку Італії Федеріка Ґуїді.

На підсумковій прес-конференції вона оголосила наступні плани і зобов’язання семи промислово розвинених країн (Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великобританії, Сполучених Штатів Америки). Йдеться про необхідність диверсифікації енергопостачань, про те, що слід підтримувати розробку власних газових ресурсів, сприяти використанню альтернативних джерел енергії та розробляти інноваційні технології в енергосекторі. Також говорили про важливість функціонування прозорого ринку енергоресурсів та удосконалення інфраструктури.

Із думкою про Україну

У загальному переліку римських ініціатив окремо згадали про Україну. «Ми домовилися забезпечувати щонайбільшу підтримку Україні, і допомогти їй на технічному рівні удосконалити стан та ефективність роботи місцевих енергооб’єктів. Це, звичайно, має сприяти подоланню нинішньої критичної ситуації», – повідомила міністр Федеріка Ґуїді.

Міністри енергетики країн «Групи семи» вітають нещодавнє підписання меморандуму між Україною та Словаччиною щодо реверсних поставок, щоб Київ купував газ від західних постачальників. Тому міністри енергетики G7 прихильно ставляться до зусиль Єврокомісії визначити можливі реверсні потоки для України в рамках розробки надзвичайних заходів у разі газової кризи наступної зими. Також римські ініціативи G7 передбачають посилення контролю щодо прозорості газопотоків на території України.

Відповідаючи на запитання Радіо Свобода щодо конкретної допомоги Україні з боку «Групи семи» у разі нестачі газу, міністр Ґуїді сказала, що вони сподіваються на дипломатичне розв’язання конфлікту між Києвом та Москвою.

«Південний потік» залишається

Говорячи про шляхи розширення газопостачань, міністр економічного розвитку Італії одним із пріоритетних назвала проект «Південний потік». Газогін має постачати російський газ до Південної Європи Чорним морем, оминаючи Україну.

«Італія залишається прихильником цього проекту, ми вважаємо його важливим стратегічним планом не лише для Італії, а й інших країн Європи. Безумовно, реалізація газогону має відбуватися з дотриманням європейських правил та вимог», – заявила італійський міністр Федеріка Ґуїді.

Її американський колега, секретар з енергетики США Ернест Моніц додав, що Сполучені Штати не переймаються долею згаданого проекту, оскільки це справа ЄС.

Після того, як Росія порушила суверенітет і територіальну цілісність України, у західних медіа з’явилася інформація про недоцільність та можливе «замороження» будівництва газогону «Південний потік», який усіляко просуває «Газпром».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG