Доступність посилання

ТОП новини

СБУ зафіксувало істерику сепаратистів (огляд преси)


Київ – У Донбасі на 11 травня оголошені одразу три референдуми. Два від сепаратистів – про самостійність так званої Донецької народної республіки і про незалежність і суверенітет Луганської області. Третій – від керівника Дніпропетровщини Ігоря Коломойського: у ньому жителям Донбасу, які не визнають сепаратистів, запропонують погодитися на приєднання їхніх населених пунктів до Дніпропетровській області. Як переконує експерт газети «Сегодня», ці референдуми навряд чи відбудуться. У регіонах, де на даний момент проходять активні бойові дії, організація голосувань у принципі сумнівна – не зрозуміло навіть, хто і як все це буде контролювати. Очевидна і нелегітимність самих референдумів. Їх єдина мета – пряма ідеологічна маніпуляція. Якщо говорилося багато про те, що в Криму референдум проходив під дулами автоматів, то в Донбасі голосування пройде вже під дулами танків. Якщо навіть його вдасться провести, єдиний результат – чергове яблуко розбрату, яке підкине хмизу у вогонь протистояння. Про це наголошується в статті «Що чекає Схід після референдуму».

Утім, на думку лідера російського руху «Рускоє єдінство» Олега Баркашова, референдум можна і не проводити, а просто самостійно заповнити анкети. А потім стверджувати, що 100% мешканців Донбасу за самостійність.На цьому він наголосив у розмові з одним з керівників донецьких сепаратистів Дмитром Бойцовим, розмову яких перехопило СБУ. Докладніше з панічними настроями терористів, зокрема про накази їм з Москви, знайомить читачів газета «Україна молода» у публікації «Папір донецький, почерк московський».

У Росії, окрім авторитарної держави, нічого не лишилося, стверджує в тижневику «Країна» російський сатирик Віктор Шендерович. Він визнає, що недооцінив ефективність пропаганди, бо вважав, що нормальні люди не можуть у це повірити. Біда в тому, що режим Путіна – не антинародний. Він існує з дозволу більшості. Однак, на думку Шендеровича, до росіян рано чи пізно дійде помилковість їхньої позиції. Якщо до них не доходить через голову чи через серце, то дійде «через шлунок і задницю». Подальший рух Росії сатирик бачить так: настає ізоляція, іноземний капітал тікає. Подешевшає нафта: американці організують це упродовж трьох-чотирьох років. Рівень життя падатиме, і базовий електорат Путіна – люди, які звикли отримувати гроші в касі 5-го й 20-го числа – відчують дискомфорт. Адже Захід обрав тактику, щоб через Путіна погіршення життя відчули всі росіяни. Заголовок матеріалу – «Коли стояла Берлінська стіна, тікали зі Сходу на Захід, а не навпаки. Так буде і з Кримом».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG