Доступність посилання

ТОП новини

Незважаючи ні на що, Путін йде своїм шляхом стосовно України – Бєлковський


Київ – Заяви Путіна щодо необхідності перенесення «референдуму» на Сході України та визнання запланованих Києвом виборів є хитрістю. Президент Росії не відмовився від своєї стратегічної мети знищити Україну. Таку думку висловив Радіо Свобода російський політичний експерт Станіслав Бєлковський. Натомість український політолог Юрій Рубан вважає, що господар Кремля переконався у неможливості втілення на Донбасі «кримського сценарію» і змушений реагувати на тиск Заходу.

У середу президент Росії Володимир Путін закликав сепаратистів на сході України відкласти плани з проведення так званих «референдумів», запланованих на 11 травня нинішнього року. Після зустрічі у Москві з президентом Швейцарії, яка наразі головує в ОБСЄ, Дідьє Буркгальтером господар Кремля запропонував проросійським сепаратистам провести «референдуми» пізніше.

Водночас Володимир Путін назвав заплановані в Києві президентські вибори рухом у правильному напрямку. Щоправда президент Росії наголосив, що такі вибори нічого не вирішать, якщо всі громадяни України не будуть розуміти, як гарантуватимуть їхні права після виборів.

У намірах Путіна стосовно України нічого не змінилося, будь-які ілюзії щодо можливого пом’якшення позиції господаря Кремля є зайвими. Це констатував у коментарі Радіо Свобода російський політичний експерт Станіслав Бєлковський.

Путін як і раніше хоче розбити Україну на князівства

Заява про необхідність перенесення на Донбасі «референдумів» – визнання очевидної речі: проводити такі заходи саме 11 травня зарано, вони наразі неготові. Так само і можливе визнання виборів, призначених новою владою у Києві, є лише тактичною поступкою. Стратегічно Путін не змінив своїх «українських планів» ані на йоту, вважає Станіслав Бєлковський. Будучи людиною дуже впертою, послідовною, президент Росії не відмовився від ідеї знищити Україну як державу в нинішньому вигляді. Він досі прагне відтяти від України від шести до восьми російськомовних регіонів, стверджує Станіслав Бєлковський. І найзручніша для Путіна схема – так звана глибока федералізація з перетворенням України на фактично конфедерацію окремих князівств. І в цих князівствах Москва за допомогою грошей і політтехнологій розставлятиме своїх людей у керівництво.

При цьому Станіслав Бєлковський зазначає, що Путін навряд чи введе зараз війська в Україну. Не тому, що боїться опору Збройних Сил України, а тому що хоче зберегти простір для маневру. Бо після окупації частини території іншої держави будь-які контакти із Заходом припиняться. А наразі вони тривають і Путін грає в цих контактах білими.
Навіть, якщо він дозволить провести вибори 25 травня, це ще не означає, що Путін не продовжуватиме свій шлях силових, військових провокацій для знищення України
Станіслав Бєлковський
«Путін не хоче, щоб ситуація була надто напруженою. Але, незважаючи ні на що, Путін йде своїм шляхом. Навіть, якщо він дозволить провести вибори 25 травня, це ще не означає, що Путін не продовжуватиме свій шлях силових, військових провокацій для знищення України», – каже експерт.

Водночас, як стверджує Станіслав Бєлковський, особисто господар Кремля (на відміну від російських бізнес-еліт) не боїться санкції Заходу. Так само, як 10 років тому, коли він посадив за ґрати найзаможнішу тоді людину в Росії – Михайла Ходорковського і жодна протидія Заходу на Путіна не вплинула, стверджує Бєлковський.

Путіну не вдалося «взять на слабо» Захід

Натомість український політолог Юрій Рубан не погоджується зі своїм російським колегою і вважає ефективними санкції Заходу проти Росії за те, що вона чинить проти України. Монолітність протидії стала несподіванкою для Путіна, і тому не вдалося, як кажуть росіяни, «взять на слабо» Захід. Водночас Москва визнала, що розіграти на Донбасі «кримський сценарій» не вийде, констатує Юрій Рубан.
Сама ідея проведення запланованого на 11 травня референдуму перетворилася на пародію
Юрій Рубан
«Зрозуміло, що сепаратисти щедро забезпечуються зброєю, зрозуміло, що там є канал їхнього фінансування. Але великого ентузіазму серед місцевого населення це не викликає. Зрозуміло, що сама ідея проведення запланованого на 11 травня референдуму перетворилася на пародію», – вважає Юрій Рубан.

Тим часом керівник українського уряду Арсеній Яценюк запропонував російському лідерові «не торгувати повітрям». Таким чином Яценюк відреагував на заклик Путіна до сепаратистів відкласти «референдуми».
Володимире Володимировичу, Вам, як президенту великої країни, не личить торгувати повітрям
Арсеній Яценюк
«Володимире Володимировичу, Вам, як президенту великої країни, не личить торгувати повітрям. Якщо Росія просить перенести якийсь референдум 11 травня, то треба попросити, щоб поінформували російського президента, що в Україні ніякого референдуму 11 числа не було заплановано. А якщо сепаратисти і терористи, які підтримують Росію отримали команду відкласти те, що не планувалося, то це їхні внутрішні розборки», – сказав Яценюк.

А Міністерство закордонних справ України назвало заклик Путіна про перенесення «референдумів» сепаратистів «не виявом доброї волі, а звичайним фарсом».
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG