Доступність посилання

ТОП новини

Кремль продовжує лякати росіян Бандерою


Київ – Кремлівська пропаганда підняла на щит ім’я провідника національно-визвольних змагань України часів Другої світової війни Степана Бандери. Нині, як і за часів СРСР, Бандерою російська влада залякує співгромадян і населення Півдня і Сходу України. «Бандерівець» в очах росіян – це «фашист», бандит-зарізяка. Наразі «повернення у політику» Степана Бандери викликало сплекс інтересу до цієї постаті, люди у різних країнах світу шукають інформацію про нього.

Український політик, громадський діяч, теоретик українського національно-визвольного руху 20-го століття Степан Бандера, вбитий у 1959 році агентом КДБ, знову особливо актуальний завдяки російській українофобській пропаганді, з одного боку, і процесу формування модерної української нації, з іншого. Про Бандеру пишуть кремлівські пропагандисти і західні журналісти. Ідеологічну спадщину Бандери досліджують науковці у різних країнах, її використовують українські націоналісти для виховання нового покоління патріотів України.

І при цьому нікого не обходить той факт, що Степан Бандера – це міф, пояснив Радіо Свобода київський публіцист, філософ Сергій Грабовський. Адже, на його думку, як політичний діяч Бандера нічим особливим не уславився – значно більш потужною для визвольних змагань України був його сучасник, творець структурованої Української повстанської армії Роман Шухевич.
Нинішній переляк росіян щодо міфічних бандерівців міг зародитись лише у наскрізь міфологізованому пострадянському суспільстві
Сергій Грабовський

«Степан Бандера мав певні індивідуальні якості, які допомогли творенню міфів. По-перше, прізвище, яке означає у польській мові «військовий прапор». По-друге, Бандера мав справді незламний характер. Це були незалежницькі переконання, але водночас й авторитарні переконання, на яких він залишався до кінця свого життя, – зазначає Грабовський. – А бандерівцями називали українських патріотів їхні противники. І нинішній переляк росіян щодо міфічних бандерівців міг зародитись лише у наскрізь міфологізованому пострадянському суспільстві».

На думку експерта, на роль справжніх «бандерівців», тобто людей, готових покласти життя за незалежність країни, у сучасній Україні «не тягнуть» жоден з політиків, жодна з політичних сил – вони не мають ані тієї незламності, ані послідовності, якими вирізнявся Степан Бандера.

Бандеру використовують задля пропаганди – експерти

Історики мають свій погляд і на постать Бандери, і на його роль в історії національно-визвольних змагань українського народу, як і на причини його нинішньої популярності. На українсько-російському форумі у Києві директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович зазначив, що героєм нашого часу Бандеру зробила російська пропаганда.
Люди почали цікавитися, що то за персона, яка залишає у неспокої сучасну російську імперію
Володимир В’ятрович

«Свого часу радянська пропаганда з Бандери зробила антирадянський символ. Нині, зважаючи на те, що російська пропаганда – по суті оновлена версія пропаганди радянської, – їй конче потрібен черговий антигерой. І росіяни знову «викопали» Бандеру. Але у цьому є і позитив. Адже люди, які до цього часу не знали, хто такий Степан Бандера, не цікавилися цим питанням, ба більше, які розділяли старі радянські стереотипи, – ці люди почали цікавитися, ким був насправді Степан Бандера, чому заслужив на таку увагу цілої радянської імперії. Що то за персона, яка залишає у неспокої сучасну російську імперію», – розмірковує історик у розмові з Радіо Свобода.

Молодь: Бандера – це наш Че!

Тим часом, українська молодь вважає Бандеру героєм нашого часу, стверджує правник Олексій Толкачов. За його словами, радикалізм Бандери імпонує молодому поколінню, яке відчуває брак дій та брак відданості українській ідеї з боку політків, особливо зараз, коли Україна веде боротьбу із внутрішніми і зовнішніми ворогами.

«Я думаю, ми справді можемо Бандеру назвати героєм нашого часу. Символом нації – навряд чи, хоч є і такі, хто так вважає. Але він все-таки не є об’єднуючим символом. Для мене він є героєм нашого часу, життєпис і діяння якого ми по-новому починаємо вивчати, з новою силою, сказати б», – зазначив Толкачов у розмові з Радіо Свобода.

Медіа-експерт Сергій Рачинський вважає, що образ Бандери через свою «розкрученість», є надзвичайно популярним в інтернет-середовищі. На його думку, серед радикальної молоді українець Степан Бандера поступається популярністю хіба що аргентинцеві Ернесто Че Геварі. В інтерпретації своїх прихильників обидва боролися за свободу, обидва створили свою ідеологію такої боротьби, і стали легендою для своїх послідовників і ворогів.

Для тих, хто хоче втілення української ідеї, Бандера – приклад жертовного патріотизму. І не його вина в тому, що за понад 50 років після його смерті жодна українська партія не подала українцям іншого прикладу безкорисливого патріотизму, менш радикального за методами, говорить Рачинський.
Степан Бандера – людина, яка формувала до певної міри наше розуміння, що таке українська державність, українська держава і взагалі український характер
Сергій Рачинський

«Степан Бандера – людина, яка формувала до певної міри наше розуміння, що таке українська державність, українська держава і взагалі український характер. Це особливо важливо розуміти, коли справа доходить до реальної боротьби за незалежність і свободу».

Бандера відійшов від «етнічного націоналізму, чим заслуговує на увагу – експерт

Експерти зазначають, що у разі продовження українофобської, агресивної інформаційної політики Кремля, у разі не виконання чинною українською владою завдань з реформування і модернізації держави, особистість і діяння Степана Бандери отримуватимуть все більше прихильників. Адже українці, згідно соціологічних опитувань, воліють бачити Україну вільною і сильною, як і Бандера.

Погляди Бандери на створення вільної національної держави упродовж його життя змінювались, вважає український науковець Максим Стріха. «Пізній» Бандера відійшов від так званого «етнічного» націоналізму і пристав до позицій тих, хто вважав за необхідне формувати політичні нації.
Бандера уже був готовий іти разом з тими національними меншинами, які разом з українцями толеруються, і готовий з ними боротися проти тих, хто є ворогом України

«Якщо у 1930-і роки це крутий інтегральний, етнічний націоналізм, то документи, які дійшли до нас з 1944 року – то це вже ближче до того, що воліють бачити нині. Тобто, Бандера уже був готовий іти разом з тими національними меншинами, які разом з українцями толеруються, і готовий з ними боротися проти тих, хто є ворогом України. Така концепція, може, не дуже добра з точки зору лібералізму, але і сам лібералізм, особливо упродовж останніх місяців, в усьому сіті підупав. Той прекрасний порядок, який раніше встановився, руками Росії зруйнований», – вважає Стріха.

На його думку, наразі українцям потрібен не герой з минулого, а той, хто зможе захистити модерну українську державу від зовнішніх та внутрішніх ворогів, і хто плекатиме молоду політичну націю України.
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG