Доступність посилання

ТОП новини

Запорізька Самооборона укріпила блокпост козацькою бойовою гарматою


Блокпост запорізьких самооборонівців з боку донецької траси посилили козацьким фальконетом, повідомляє кореспондент Радіо Свобода. Ці бойові гармати були поширені за козацьких часів. Попереджувальний постріл холостим набоєм здійснили у північному напрямку, звідки й очікують сепаратистів.

«Де ж, як не тут, на нашому блокпості має стояти така зброя? Ми бачили картинки, де сепаратисти демонстративно фотографувалися з кулеметом «Максим». Це – наша відповідь! Ми не здамо Запоріжжя, а цей славетний фальконет підвищує наш бойовий дух та показує наш настрій», – заявив Радіо Свобода сотник Самооборони Запорізької області Дизайнер.

Втім, гармата не є раритетним експонатом і була виготовлена вже в наш час з урахуванням ескізів і козацьких технологій. Попри попереджувальний постріл холостими набоями, є на озброєнні і бойові ядра. Історики ж в свою чергу зазначають – такий фальконет може стати дуже серйозною зброєю.

«За козацтва такі малокаліберні фальконети були серйозною зброєю. Якщо стріляти картеччю, то від машини в разі влучання взагалі може мало що залишитися», – прокоментував генеральний директор Національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко.

Самі ж самооборонівці зізнаються – застосовувати фальконет не хочуть. Однак у разі потреби гарматою завжди готові вистрілити в разі такої необхідності.
XS
SM
MD
LG