Доступність посилання

ТОП новини

9 травня: війна символів


Київ – Маки проти «георгіївських стрічок». Цього року Київська влада закликає утриматися від масових заходів і не використовувати радянської символіки – щоб уникнути конфліктів і провокацій, а в кількох інших містах відмовляються від святкувань перемоги на користь жалоби за полеглими на війні. Тим не менш, окремі громадські організації наполягають на святкуванні перемоги над нацизмом, аби уникнути його відродження.

Київ відмовиться цього року від параду на 9 травня. Натомість буде покладання квітів, салют і заходи у школах, заявляють у КМДА. Голова адміністрації Володимир Бондаренко розповів у коментарі Радіо Свобода, що закликав партії і громадські організації, які все-таки планують проводити акції до Дня перемоги, не використовувати будь-якої символіки.

За словами Олега Калашникова, голови «Загальновоїнської спілки України», яка протягом кількох років активно популяризувала «георгіївську стрічку» як символіку до Дня перемоги, їхня організація відмовилася з міркувань безпеки проводити 9 травня свою ходу, обмежившись покладанням квітів. Калашников зазначає, що під час жалобних заходів не підніматимуть ані прапорів організації, ані радянського прапора, однак заборонити своїм членам користуватися «георгіївською стрічкою» він не може.

«Ми розуміємо «георгіївську стрічку», перш за все, як сучасний символ боротьби з фашизмом. Це позиція «Загальновоїнської спілки України». Крім цього, це , безумовно, символ поваги до старшого покоління, символ героїв-визволителів», – наголошує Калашников.

«Борці з фашизмом» носять символіку поборників нацизму – Лосєв

«Георгіївська стрічка» не має нічого спільного з Україною, вважає публіцист Ігор Лосєв. За його словами, її використовували у царській Росії, потім символ був реабілітований Сталіним, ставши стрічкою до ордена Слави, однак також використовувався бійцями генерала Власова, який у Другій світовій воював на боці нацистів.

Образ червоного маку, який цього року пропонує використовувати як жалобний за полеглими у війні Інститут національної пам’яті, Лосєв бажає більш прийнятним, а сам День перемоги пропонує святкувати на день раніше.

«Бо саме восьмого травня була підписана капітуляція Німеччини перед західними альянсами. А вже 9 травня на особисту вимогу Сталіна це було зроблено окремо, сепаратно – із представниками Радянського Союзу», – пояснює він.

Як розповів Радіо Свобода директор Інституту національної пам’яті Володимир Вятрович, цього року на 8 травня заплановані жалобні заходи у кількох українських містах. На його думку, у цей день потрібно згадувати загиблих і допомагати тим, хто вижив у війні.

Замінити радянську стрічку на британський «конструктор»?

Тим часом, зображення маку із написом «Ніколи знову» викликало неоднозначну реакцію, зокрема, в окремих інтернет-пабліках з’явились пародії на нього.

Замінити радянську символіку дійсно час, про це свідчить хоча б популярність свого часу «ленінопаду» по всій Україні, але ідея з маком є штучною, вважає дизайнер Ілля Стронґовський. За його словами, мак використовують у Великій Британії як символ жолоби за полеглими у Першій світовій, а напис «Ніколи знову» – у Другій світовій війні.

«В Україні мак був однією з квіток, яка виростала на козацьких могилах. Водночас, традиційними для висадження на могилах є барвінок, мальва і рута. Ми замінюємо символіку радянську на символіку британську, яка має деяке поширення у країнах Британської співдружності, але вони є переважно британськими», – розповідає дизайнер.

На думку Стронґовського, потрібно провести відкритий конкурс і громадське обговорення нового символу.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG