Доступність посилання

ТОП новини

Влада готується боронити жителів Харкова від провокаторів


Харків – Харківськівська обласна державна адміністрація просить відмовитися від масштабних святкових заходів в центрі міста, натомість Харківська міська влада запрошує на площу «Свободи» до польової кухні на фронтові сто грамів півтори тисячі ветеранів Другої світової війни. Облдержадміністрація після розгляду інформації щодо можливих провокацій з боку проросійських радикалів, про що попереджає Служба безпеки України та МВС, вирішила заборонити проведення у Харкові дев’ятого травня військово-театрального свята з військовим парадом. Водночас центром Харкова сьогодні пройдуть антифашистським маршем комуністи. Тим часом Пенітенціарна служба України повідомляє, що сьогодні проросійські активісти разом з колишніми ув’язненими Олексієвської колонії планують проведення незаконного мітингу біля цього виправного закладу. Правоохоронці обіцяють оперативно реагувати на будь-які спроби провокацій і дестабілізації миру в святковий день. Тим паче, що, припускають правоохоронці, у провокаторів може бути вогнепальна зброя.

У Харкові до святкування Дня Перемоги над нацистськими загарбниками завжди готувалися з розмахом. Як розповіла начальник міського управління культури Світлана Бабицька, цьогоріч навіть готували військовий парад з літаками та колоною наземної військової техніки, але масштабне свято довелося скасувати. За словами голови обласної державної адміністрації Ігоря Балути, Харківська влада до останнього сподівалася, що цей парад буде проведений, але після трагедії другого травня в Одесі, спостерігаючи за сутичками сепаратистів на Донеччині, Луганщині були вимушені відмовитися. До того ж, за твердженням Ігоря Балути, Служба безпеки України та МВС повідомляють невтішні оперативні данні щодо ймовірних планів проросійських радикалів.

За нашими оперативними даними, ті люди, які зараз проникли в Харків мають вогнепальну зброю і не тільки
Ігор Балута
«Якщо йдеться про озброєних диверсантів з тротилом, пластиди, ПЗРК і тощо, то це зовсім інше ставлення до цих процесів, які можуть зашкодити людям на такій великій акції. За нашими оперативними даними, ті люди, які зараз проникли в Харків мають вогнепальну зброю і не тільки», – повідомив Балута.

Аби вшанувати пам’ять полеглих воїнів на меморіальних комплексах, до початку проведення урочистостей спецслужби оглядатимуть прилеглу територію. Так само діятимуть і на майданчиках в районах області та самого міста Харкова, де відбуватимуться святкові концерти. Тим часом керівники ветеранських організацій з порозумінням поставилися до таких суворих заходів безпеки.

Відповідаючи на запитання Радіо Свобода, голова обласної ради ветеранів Анатолій Хіневич наголосив, що люди, які брали участь у Другій світовій війні не ображаються на рішення влади, вони навпаки його просили звернутися до обладміністрації з проханням не проводити військовий парад.

Ми в цей день йдемо на меморіал, щоб поговорити мовчки з тими, хто віддав життя – це не те місце, не те свято, де можна влаштовувати провокації
Анатолій Хіневич
«Ми вважаємо, що в цей день немає бути ніяких передумов для виникнення у когось в умах думок про те, що можна щось буде зробити, щось таке, що затьмарить це свято. Ми в цей день йдемо на меморіал, щоб поговорити мовчки з тими, хто віддав життя – це не те місце, не те свято, де можна влаштовувати провокації», – підкреслив Анатолій Хіневич.

Начальник міського управління культури Світлана Бабицька каже, що усіх бажаючих учасників Другої світової туди привозитимуть організовано автобусами і вони проходитимуть на свято за спецпропусками. В центрі міста їх нібито охоронятиме до півтори тисячі міліціонерів.

Буде брати участь до півтори тисячі осіб – це з ветеранських організацій і діти війни
Світлана Бабицька
«Буде брати участь до півтори тисячі осіб – це з ветеранських організацій і діти війни. Всі хто хотів і написав заявку візьмуть участь у концерті», – зазначає Світлана Бабицька.

Стареньких людей посадять за столи, частуватимуть польовою кашею та фронтовими ста грамами. Міська влада сподівається, що ні в кого не підійметься рука на героїв, хоча голова області Ігор Балута волів би, щоб на площі «Свободи» зовсім ніхто і нічого не проводив.

Окрім цього, вдень в центрі Харкова антифашистський марш збираються проводити комуністи та проросійські громадські організації. Свій мітинг, нібито, можуть провести і проросійськи налаштовані колишні ув’язнені Олексіївської чоловічої колонії, біля самого виправного закладу. Про це повідомила Пенітенціарна служба України.

«Їхньою метою, нібито, є дестабілізація стану оперативної обстановки в Олексіївській виправній колонії (№ 25), а також висвітлення у засобах масової інформації з позиції активності громадського сектору в проведенні люстрації органів державної влади неправдивої інформації щодо діяльності керівництва установи», зазначається на сайті відомства зазначається.

Керівництво пенітенціарної служби вважає це зібрання проросійських активістів незаконним, а тому при спробах дестабілізації ситуації навколо колонії буде діяти жорстко.

Говорячи про святкування Дня перемоги, харків’яни висловлюють тривогу, вони кажуть, що намагатимуться не з’являтися в центрі міста. Разом з тим, багато хто радий, що військовий парад скасували, бо таким чином, кажуть люди, можливо вдасться уникнути жертв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG