Доступність посилання

ТОП новини

9 травня у Дніпропетровську зустрічають з «георгіївськими» і синьо-жовтими стрічками й червоними маками


9 травня у Дніпропетровську зустрічають з «георгіївською» та синьо-жовтою атрибутикою
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00
У Дніпропетровську, біля монументу Слави, відбуваються урочистості з нагоди 9 травня. Тисячі людей прийшли вшанувати пам’ять загиблих в роки Другої світової війни і вшанувати ветеранів, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Цього року вперше частина учасників урочистостей та ветеранів з ініціативи єврейської громади Дніпропетровська поряд з «георгіївськими» стрічками одягла жовто-блакитні, частина учасників – приколола на груди стилізовану квітку червоного маку як європейський символ вшанування пам’яті загиблих у війнах.

Квіти до монументу Слави поклали представники влади, духовенства, національних громад, партій та громадських організацій. Представники Партії регіонів пройшли колоною, тримаючи в руках фотографії дідів та прадідів, які брали участь у Другій світовій війні на боці Червоної армії, а проросійські сили – пронесли повз монумент 50-метрову «георгіївську» стрічку, скандуючи «Беркут!», «Референдум!».

Водночас активісти Євромайдану в урочистостях у п’ятницю участі не брали. Як повідомив координатор Євромайдану Віктор Романенко, День пам’яті за загиблими у війні вони відзначили напередодні, 8 травня, як це роблять у більшості країн Європи, а 9-го травня прийшли до монументів і пам’ятників, аби подбати про безпеку учасників і не допустити провокацій.

Тим часом, на урочистостях до 9 травня в Дніпропетровську неподалік від монументу Слави правоохоронці виявили молодика з битками.

Як стало відомо кореспонденту Радіо Свобода на місці події, молодий чоловік з «георгіївською» стрічкою на грудях, затриманий до з’ясування особистості. У наплічнику в нього міліціонери знайшли дерев’яні битки, будівельну каску, плоскогубці, мотузку, «георгіївські» стрічки.

Як зазначили міліціонери, предмети, заборонені для носіння, – битки – вилучені й підлягають експертизі.

Водночас затриманий пояснив журналістам, що битки в наплічнику він носив «з метою самооборони», очікуючи подій, схожих на ті, що були в Одесі 2 травня.

За даними обласного управління міліції, у Дніпропетровську 9 травня охорону громадського порядку забезпечує понад тисяча співробітників міліції. Раніше представники Штабу національного захисту регіону, молодіжних організацій, громадські активісти заявили, що також беруть на себе охорону порядку на вулицях та біля пам’ятників у ці дні.

У Дніпропетровську 9 травня скасували традиційний парад військової техніки. Водночас має відбутись ціла низка інших заходів у центральній частині міста.
XS
SM
MD
LG