Доступність посилання

ТОП новини

Українці боролися з гітлерівськими агресорами, а тепер – з путінськими


Київ ­­– Пам’ять загиблих у Другій світовій війні в Україні по-мирному вшанували в усіх містах, окрім захоплених так званими «сепаратистами». Громадян України не треба переконувати, що День Перемоги – це «свято зі слізьми на очах», бо чи не кожна родина має своїх солдатів – воїнів проти гітлеризму. Називаючи українців «фашистами», путінська пропаганда не лише налаштовує онуків і правнуків солдатів-переможців один проти одного, вона намагається нівелювати внесок України у перемогу над нацизмом.

Для людей, які були на Майдані, для людей, які знають, що Майдан боровся з бандитами у владі за те, щоб в Україні люди жили не рабами, а вільними громадянами, 9 травня таке ж свято, як і для тих, хто отруївшись кремлівською пропагандою, вважає тепер українців ворогами Росії.
На Майдані боролися правнуки переможців
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

Заявивши ще у 2010 році, що Росія могла перемогти у Другій світовій війні й без України, Володимир Путін фактично задекларував свою зневагу до усіх жертв України у війні з гітлерівським нацизмом. З того часу влада Росії відкрито почала демонструвати зневагу до української державності, а усіх патріотів незалежної України російська пропаганда стала називати «фашистами».

План Кремля з ліквідації України як незалежної держави почав здійснюватися, зокрема, й через узурпацію Росією перемоги СРСР у минулій війні.

Однак, в Україні, ще досі живуть люди ­­– і в Донецьку, і у Львові, і у Харкові, й в Одесі, і у Києві, які пройшли ту війну і добре знають, якою ціною далася перемога. Вони не скажуть, що погано озброєні або й зовсім беззбройні солдати проти добре озброєного агресора – це вимисел ворожої пропаганди. Вони знають, що у 1941 році, за перші чотири місяці після нападу гітлерівської армії на Радянський Союз, на теренах України фактично повністю загинула тогочасна армія СРСР. Тяжкі бої на українській землі дали Сталіну час для того, щоб оговтатися після усвідомлення власного хибного розрахунку на можливість поділити з Гітлером контроль над світом, й створити фактично нову армію.

За це Україна заплатила страшну ціну, а потім і за другу – вже переможну частину протистояння з нацизмом.


Цього року в Україні перемогу над гітлерівським нацизмом у Другій світовій війні вперше відзначали два дні – 8-9 травня – й з червоними маками, як символом пам’яті полеглих у війнах. Ідея та графічне втілення стало результатом співпраці Національної телекомпанії України та Українського інституту національної пам’яті.

«Червоний мак – символ європейський та український. У наших піснях йдеться, що маки зацвітають там, де пролилася козацька кров. Це буде як вияв нашої поваги до тих, хто знищив нацизм», – сказав у програмі «Ми разом» директор Українського Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.
Онуки воюють з «путінізмом», як їхні діди з гітлеризмом – історик
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:27:37 0:00

«Ми – народ-переможець, який має право пишатися своїм внеском у подолання фашизму. І цілком заслужено в 1945 році Україна стала однією з країн-засновниць ООН», – наголосив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у зверненні до українців з нагоди Дня Перемоги.

Російська ж пропаганда агресивно нав’язує росіянам і громадянам України, які дивляться російське телебачення, що патріот України – це «фашист, який ненавидить ветеранів й паплюжить пам’ять про велику перемогу». Цей «постріл» в першу чергу влучає у носіїв радянських стереотипів і тих, хто взагалі нічого не хоче знати. Адже просте співставлення реальності й картинки з російських телеканалів вкаже на брехню, а уважний аналіз слів і дій чинної російської влади ­­– їхні справжні наміри.

Путін хоче розвивати стосунки з Європою, але не хоче, щоб це робила Україна. Путін сам про себе каже, що він «русский националист», але кремлівська пропаганда українських націоналістів називає «фашистами», Росія з 9 травня 2014 року ввела в дію спеціальний закон проти сепаратизму, а сама перед цим анексувала Крим, підтримує на сході та півдні України тих, хто виступає за відділення цих регіонів від України й засуджує українську владу за боротьбу з терористами, які викрадають і катують людей.

Фактично, через 69 років після спільної перемоги народів СРСР над гітлерівським нацизмом, офіційний Кремль сформулював тезу «русский солдат всех национальностей», налаштував росіян проти своїх колишніх «братів по зброї» й розпочав неоголошену війну проти незалежної України.

Обзивати українських патріотів «фашистами» кремлівській пропаганді треба лише для того, щоб виправдовувати агресію проти України.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG