Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: мета «референдумів» – приховати дійсні настрої в суспільстві


Проведення так званого «референдуму» в Донецькій та Луганській областях не лише є незаконним та нелегітимним, але й також слугує намаганням приховати реальні настрої в суспільстві, заявило в неділю Міністерство закордонних справ.

Опитування громадської думки в Україні, проведені у квітні впливовим дослідницьким центром П’ю (Pew Research Center), свідчать, що переважна більшість (70%) населення у східних областях України віддає перевагу єдиній державі і лише 18% підтримують від’єднання регіону від України, мовиться в коментарі.

Схожі результати були оприлюднені раніше Київським міжнародним інститутом соціології спільно з тижневиком «Дзеркало тижня»: згідно з тим опитуванням, близько 15% жителів південно-східних областей України виступають за приєднання до Росії, в той час як в одній Донецькій області ця цифра складає не більш як 27,5%.

Водночас соціологічні дослідження показали, що в основі протестних настроїв лежать соціально-економічні та безпекові причини, а не, наприклад, мовне питання – лише 6,5% громадян південно-східних регіонів України виступають проти обов’язкового знання української мови, наголосили в МЗС.

Проблема ж, заявляють у зовнішньополітичному відомстві, полягає в тому, що «переважна більшість місцевих жителів – справжніх патріотів та прибічників єдиної і неподільної Української держави – залякані озброєними проросійськими терористичними бандформуваннями та, остерігаючись за своє життя, не можуть вільно висловити свою думку, відмінну від позиції бойовиків та їхніх колабораціоністів».

Міністерство нагадало, що уряд України відданий справі проведення всеохопного політичного діалогу, що стосуватиметься також першочергових потреб громадян, які складають меншість; результатом діалогу стане впровадження конституційної реформи, яка передбачатиме децентралізацію влади та розширення повноважень територіальних громад.

Тим часом президентські та місцеві вибори 25 травня є одним із визначальних інструментів забезпечення належного представлення у владі інтересів цієї меншості. Проведення чесних та прозорих всеукраїнських виборів є також пріоритетним завданням уряду України в контексті виконання Женевських домовленостей від 17 квітня, заявили в МЗС.

У неділю в деяких частинах Донецької й Луганської областей, які нині контролюють збройні проросійські сепаратисти з угруповань «Донецька народна республіка» й «Луганська народна республіка», намагаються провести незаконні «референдуми» щодо «незалежності» цих територій. Україна й держави світу вже заявляли, що ці заходи незаконні й нелегітимні, і їхнє проведення не має ніяких наслідків. Натомість Росія надає цим заходам щонайширшу інформаційну і, як вважають, і фінансову й організаційну підтримку – попри те, що її президент Володимир Путін на словах закликав сепаратистів відкласти ці «референдуми».
XS
SM
MD
LG