Доступність посилання

ТОП новини

В Україні почалася ще й бурштинова війна


Мешканці чотирьох районів Рівненщини піднялися захищати свій промисел бурштинокопачів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00
Рівне – Мешканці чотирьох районів Рівненщини, дотичних до бурштиноносної жили, піднялися захищати свій промисел бурштинокопачів. Учора півтисячі людей зібралися в центрі селища Клесів і заявили про створення осередку самооборони від заїжджих рекетирів. Цьому передувала сутичка зі стріляниною в місці нелегального видобутку бурштину.

На зборах у центрі Клесова люди закликають самоорганізовуватися, оточувати територію й охороняти і села, і ліси від заїжджих бандитів. Протестам передувала збройна сутичка, яка сталася на території Сарненського держлісгоспу між близько двома тисячами селян та майже сотнею озброєних, зокрема й автоматичною зброєю, молодиків, які намагалися взяти під контроль видобуток бурштину.

Рекетири прибули 9 травня на вантажних машинах і джипах до села Олексіївка. Поліщуки покликали на підмогу мешканців сусідніх сіл, чимало хто з них має зареєстровану мисливську зброю. Сталася сутичка зі стріляниною, внаслідок якої поранені троє селян, спалені чотири і побиті десять авто, на яких приїхали нападники. За словами селян, вони затримали сімнадцятьох нападників, за даними міліції – затримано 14 осіб.

Селяни взяли в облогу райвідділ міліції і прокуратуру, бо не вірили, що бойовиків доставлять до СІЗО. А ось народного депутата-регіонала Володимира Продивуса, який був разом із нападниками – затримати не змогли. Міліціонери кажуть – немає в них на те повноважень. Тим часом люди наполягають на його затриманні.

Люди хочуть платити податки, а не данину рекетирам

На площі перед будинком культури Клесова місцеві мешканці розповідають про наболіле. Пояснюють, що не хочуть бути бурштиновими браконьєрами і не бажають чути про те, що в них «депресивний регіон». Який він депресивний, коли за кілограм найдрібнішого бурштину перекупники платять тисячу доларів?

Вони зізнаються: за роботу однієї нелегальної мотопомпи в день потрібно було платити 500 доларів. Лише в одному урочищі Гальбін працюють десять таких молопомп. Кажуть, гроші йшли правоохоронцям.

Начальник районної міліції Павло Шкодич це заперечує і стверджує, що міліція просто безсила боротися з масовим бурштиновим браконьєрством. Відтак пропонує створити спільні загони з дружинами селян – до того часу, поки бурштинове старательство таки легалізують.

Поліщуки давно вимагають від влади легалізації бурштинового старательства. Вони хочуть орендувати землю, добувати бурштин, легально продавати його і платити податки. Впевнені, що тоді бурштинові копальні в поліських лісах не нагадували б марсіанські пейзажі, бо відпрацьовані ґрунти було б за що рекультивувати. Однак заслін у Верховній Раді досі був непробивним. Нині ж люди заявили: якщо в цій сфері не буде наведений лад – вони підуть до Верховної Ради.

Ціни на сонячне каміння зростають, тож, як кажуть місцеві мешканці,бурштин не шукає тут тільки лінивий. У місці, де відбулася сутичка, клесівські дітлахи із сачками шукають бурштин і, окрім камінців, знаходять гільзи.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG